Curva Sud Ungheria

Hová tűnt a Milan 2004-es bajnokcsapata?

2016. március 31. - dani027

Manapság a Milannak a Bajnokok Ligája helyekért sem számít esélyesnek az olasz bajnokságban, de nem is olyan rég még az egyik legjobb csapat volt Európában.

2003 és 2007 között a Carlo Ancelotti által irányított Milan két Bajnokok Ligáját nyert (2003, 2007) és a 2005-ös döntőt is meg kellett volna nyerni, miután már 3-0-ra is vezettek a Liverpool ellen.

Mindezek fényében talán meglepő, hogy ebben az időszakan mindösszesen egyetlen olasz bajnokságot nyert a Milan, még akkor is ha a Juventus vagy Inter az olasz pontvadászatot a mostaninál lényegesebben versenyképesebbé tette.

Abban a szezonban viszont amikor a Milan nyerte a bajnokságot, magasan verte a mezőnyt, 11 ponttal előzte a második helyen végző Romát és csupán két vereséget szenvedett a csapat.

A keret tele volt tehetségekkel a pálya minden területén, különösen a középpályán, ahol többek között a zseniális portugál játékmester Rui Costa is játszott.

A Squawka.com a 44. születésnapja alkalmából megnézte mi is történt azóta vele és a keret többi tagjával.

Rui Costa

Poszt: támadó középpályás
Kor: 44
Pályára lépések száma a szezonban: 28

Rui Costa a Fiorentinától érkezett a Milanba, ahol korábban a csodálatos Gabriel Batistutával futballozott együtt. A Milan klubrekordot jelentő, 30 millió fontot fizetett a játékosért.

A Rossoneri színeiben számtalan sikeres szezonja volt, majd első profi csapatához, a Benficához igazolt. Visszavonulása után is maradt a klubnál sportigazgatóként. Jelenleg a játékosmegfigyelői hálózatot vezeti.

Dida

Poszt: kapus
Kor: 42
Pályára lépések száma a szezonban: 32

Az Abbiatira irányuló figyelem ellenére (aki mint tudjuk azóta is a klub játékosa), Dida kényelmesen a klub első számú kapusának számított mintegy 10 évek keresztül. A 2003-2004-es szezonban összesen 2 mérkőzést hagyott ki.

A Milantól való távozását követően két évig eltávolodott kissé a futballtól, majd visszatért hazájába ahol a Portugesa, Gremio és Internacional csapatainak kapuját védte. Utóbbinál vonult vissza a Campeonato Gaucho megnyerését követően.

Cafu

Poszt: jobbhátvéd
Kor: 45
Pályára lépések száma a szezonban: 28 (1 gól)

A 2003-2004-es szezon volt Cafu számára az első amit a Milanban töltött hat évnyi római szolgálatot követően. A milánói csapat ingyen jutott hozzá a brazil klasszishoz.

Cafu karrierje utolsó 5 évét a Milanban töltötte, 2004-ben megnyerte második olasz bajnoki címét, három évvel később pedig a Bajnokok Ligáját is.

Manapság a Global Legends Series jótékonysági sorozatban szokott feltűnni.

Paolo Maldini

Poszt: balhátvéd
Kor: 47
Pályára lépések száma a szezonban: 30

A Milan történetének leginkább kitüntetett védője, Paolo Maldini a klub 2004-es védelmének is alapembere volt, habár ekkor már két évtizede volt annak, hogy tinédzserként bemutatkozott a Milanban.

Maldini lenyűgöző karrierjét 2009-ben fejezte be, a Milanban összesen 902, a válogatottban pedig 126 mérkőzésen lépett pályára. Jelenleg a Miami FC társtulajdonosa (nem összekeverendő a David Beckham féle franchise-zal) 2015 óta.

Kakha Kaladze

Poszt: balhátvéd
Kor: 36
Pályára lépések száma a szezonban: 6

Kaladze szezonja a 2003-2004-es szezonban sérülések miatt elég soványra sikeredett.

A Milanban 9 évet töltött, majd a Genoába igazolt két évre. Végül 2012-ben vonult vissza. Azóta a pályája érdekes irányt vett. Van egy befektetési cége, ami Kala Capital néven fut, és jelenleg is ő Grúzia energiaügyekért felelős miniszterhelyettese.

Alessandro Costacurta

Poszt: középső védő 

Kor: 49
Pályára lépések száma a szezonban: 22

Maldinihez hasonlóan Costacurta is több, mint két évtizedik volt a Milan első csapatának játékosa. 2007-es visszavonulásáig 700 alkalommal öltötte magára a klub szerelését.

A következő idényben már a Milan technikai igazgatója volt, majd rövid életű edzői karrierbe kezdett, a Mantovával folytatott sikertelen kísérlet után nem vállalt más helyen állást. Visszavonulását követően a Sky Calcio kommentátora lett.

Alessandro Nesta

Poszt: középső védő
Kor: 40
Pályára lépések száma a szezonban: 26

Generációjának legelegánsabb védője 2002-ben igazolt a Milanba nevelőegyesületétől, a Laziótól. Első szezonjában Bajnokok Ligáját, a másodikban bajnokságot nyert a csapattal.

Minden sorozatot figyelembe véve 326 mérkőzésen lépett pályára a Milanban, majd a Montreal Impacthoz szerződött és rövid ideig Indiában is futballozott. Jelenleg a Maldini által birtikolt Miami FC-t irányítja edzőként.

Serginho

Poszt: Balhátvéd
Kor:44
Pályára lépések száma a szezonban: 20

Ismét egy hosszú ideig alkalmazott játékos, aki a Milantól vonult vissza. Ő volt a balhátvédként is bevethető Serginho, aki a Scudetto-nyerő szezonban 20 meccsen lépett pályára.

A legtöbb korábbi csapattársával ellentétben Serginho a Milannál kapott állást visszavonulását követően, jelenleg is a klub dél-amerikai játékosmegfigyelői közé tartozik.

Gennaro Gattuso

Poszt: középső középpályás
Kor: 38
Pályára lépések száma a szezonban: 33 (1 gól)

A csapattársaihoz képest nem volt technikailag képzett, de ez kevésbé számított. Gattuso volt a kulcsfontosságú láncszem a Milan csapatában, 13 szezonon keresztül szívósságot és energiát csempészve a technikailag makulátlan középpályára.

A Milant 2012-ben hagyta el a svájci bajnokságban szereplő Sion kedvéért, ahol egy szezont töltött el mielőtt a klub edzője lett volna. 12 meccs után menesztették, majd edzősködött a Palermónál az OFI Kréta csapatánál Görögországban, mielőtt a Pisa csapatához került volna.

Andrea Pirlo

Poszt: középső középpályás (mélységi irányító)
Kor: 36
Pályára lépések száma a szezonban: 32 ( 6 gól)

A Milan fénykorának játékszervezőjét megmagyarázhatatlan módon ingyen engedték el 2011-ben, azóta a klub drámaian lemaradt a riválisok mögött.

Pirlo jelenleg a New York Cityben futballozik, ahova négy évnyi Juventusos sikersztori után szerződött tavaly nyáron.

Clarence Seedorf

Poszt: középső középpályás
Kor: 39
Pályára lépések száma a szezonban: 29 (3 gól)

A holland középpályás lett az első játékos, aki három különböző csapattal tudott BL-t nyerni (Ajax, Real Madrid, Milan 2x). Emellett leginkább technikai tökéletességéről és sokoldalúságáról volt híres.

Milánó kék-fekete feléről igazolt a Milanban 2002-ben,majd egy évtizedet töltött az első csapatnál, mielőtt a Botafogóhoz szerződött volna. 2014-ben visszatért a Milanhoz edzőként, de csak 5 hónapot töltött a poszton.

Massimo Ambrosini

Poszt: Középső középpályás
Kor: 38
Pályára lépések száma: 20 (1 gól)

A Milan hihetetlenül tehetséges középpályája miatt Massimo Ambrosini karrierje háttérbe szorult, de így is 489 alkalommal lépett pályára a klub színeiben és számos alkalommal megmutatta a kvalitásait.

A 2013-14-es szezon előtt némi meglepetésre elengedte a klub, így a Fiorentinához került, ahol egy szezont töltött. Jelenleg az olasz Sky Sports kommentátora.

Kaká

Poszt: támadó középpályás
Kor: 33
Pályára lépések száma: 30 (10 gól)

Az Ancelotti gyémántjának tetején játszó Kaká az évek során nem csupán a legjobb játékszervező lett, hanem egyenesen a legjobb játékos is. 2007-ben ugyanis megnyerte az Aranylabdát, ezzel máig az utolsó játékos, aki Messi és Ronaldo mellett képes volt erre.

A zseniális szezonokat követően Kaká a Real Madridba igazolt, de a Bernabeuban nem tudott tovább fejlődni a sérülései miatt. Később visszatért a Milanba, majd a Sao Paulóba igazolt. Jelenleg az MLS-ben szereplő Orlando City játékosa.

Jon Dahl Tomasson

Poszt: csatár
Kor: 39
Pályára lépések száma a szezonban: 26 (12 gól)

A csalódást keltő newcastle-i kitérő után Jon Dahl Tomasson megbízhatóan szállította a gólokat a Milanban, kiváló opció volt csereként beállva is a Milanban töltött három szezonja során.

Habár Inzaghi és Sevcsenko mögött csak másodhegedűs volt, Tomasson így is 12 gólig jutott a szezonban. 2011-ben vonult vissza a Feyenoord csapatától. Profi karrierjének befejezését követően is maradt Hollandiában, ahol az Excelsior és a Vitesse edzője is volt. Jelenleg a dán válogatottnál dolgozik asszisztensként.

Filippo Inzaghi

Poszt: csatár
Kor: 42
Pályára lépések száma: 14 (3 gól)

Minden idők egyik legjobb gyilkos ösztönnel megáldott támadója a 2003-2004-es szezonban csupán 14 meccsen lépett pályára sérülések miatt.

Inzaghi 11 szezont töltött a Milannál, 2012-ben innen is vonult vissza. Egy évvel az edzői engedélyének megszerzése után már a Primavera edzője volt, 2014-ben pedig a felnőtt csapatot is átvette, ahol egy évet töltött el.

Andrij Sevcsenko

Poszt: csatár
Kor: 39
Pályára lépések száma a szezonban: 32 (24 gól)

Kétségtelenül a legnagyobb sztárja volt a 2003-2004-es Milannak Andrij Sevcsenko. Ebben a szezonban 24 gólt szerzett, 2004-ben pedig az Aranylabdát is megkapta.

2006-ban a Chelsea-be igazolt, de két gyenge szezont követően visszatért, de nem közelítette meg korábbi teljesítményét. Ezt követően a Dinamo Kijevnél is futballozott, majd a 2012-es Európa Bajnokságon fejezte be a pályafutását. Ezt követően politikai karrierbe kezdett.

 Szöveg és képek forrása: squawka.com

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr848548666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nesta13 2016.03.31. 18:22:52

Régi szép idők akkor még volt igazi csapatunk. Kár hogy nem mostanában lesz megint ilyen a keret minősége...

hatoldal 2016.04.01. 11:25:45

Régen minden jobb volt! De a Milan biztosan...
süti beállítások módosítása