Curva Sud Ungheria

Hazai pályán fogadja a Milan a Palermót, tömörülhet az élmezőny

Már amennyiben ezúttal sikerült legyőzni egy biztos kiesőt.

2017. április 09. - dani027

A múlt heti kínos döntetlen után ismét egy olyan csapat ellen lép pályára a Milan, amelyik jövőre valószínűleg a Serie B-ben folytatja. Ezúttal sem szépítjük a dolgot: kell a három pont, mondhatnánk azt is, kötelező. A botlás ellenére ugyanis bőven maradt még esély az európai kupaszereplésre, a mostani forduló pedig még közelebb hozhatja az erre pályázó csapatokat. 

Baumstark Tibor, a DigiSport kommentátora nemrég azt írta Facebook oldalára, hogy nem látott még olyat az olasz futball történetében, hogy négy csapat is annyira lefelé lógott volna ki a bajnokságból, mint az Empoli, Crotone, Palermo és Pescara négyes. Döbbenetes, de valószínűleg az az Empoli marad a Serie A-ban jövőre is, amelyik a szezon során 31 meccsen 18(!) lőtt gólig jutott csupán, amivel még a szintén kínosan gyenge Crotonétől is jócskán lemaradnak. Ezért is roppant kínos a Pescara elleni pontvesztés.

Csűrhetjük-csavarhatjuk a dolgokat, de minek: azt a mérkőzést nem lehet sehogyan sem megmagyarázni, Donna (és Paletta) hibája ellenére illett volna nyerni, de a válogatott szünet után visszatérő csapatban semmi lendület nem volt. A kulcsemberek tudásuk alatt játszottak, és az általam már sokszor hozott hasonlattal élve, nagyjából a Star Wars rohamosztagosok szintjén sikerült lövöldözni Fiorillo kapujára. Egy nagyobb problémára is rávilágított meccs: a Milan játéka még mindig rettenetesen sebezhető a letámadással szemben. A szezon során mindegyik mérkőzésen, ahol már a saját kapuja előtt letámadták a Milant, gondot jelentett a labdakihozatal, múlt héten sem volt másképp. 

A múlt heti produkció után az az opció is felmerült, hogy a szerkezetbe is belenyúl Montella - tőle egyébként sem lenne ez szokatlan, inkább az ritkaság, hogy kitart egy formáció mellett - és akár a Lapadula-Bacca kettős is összeállhat. A sajtótájékoztatón Vincsenzó azt nyilatkozta, hogy múlt vasárnap túl fáradt volt a kolumbiai, ezért érkezett helyette és nem mellé Gyula. A koncepció érdekes, annyi bizonyos, hogy kettő befejezővel nem sok csapat játszik manapság, de nyilván ettől még nem zárható ki, hogy működőképes lehet a dolog. Kisebb csapatok ellen különösen. Bacca és Lapadula valószínűleg tudnak is együtt játszani - az olasz csatár kiváló a labdatartásban, amivel rengeteg fizikai melót tud levenni a halászunk vállairól, nyilván nem elhanyagolható mértékben növelve ezzel a területet.

A gyengéjét nem itt látom a dolognak, hanem a labdatartásban. Egy kétcsatáros rendszerben egyel kevesebb középpályás lenne a pályán, amivel nehezebb kihozni a labdát. Az sem biztos, hogy megvan az a duó, aki alkalmas a kapu előtti posztok betöltésére. Az egyik nyilván csak Kucka lehet, de mélységi irányító már nagyobb kérdőjel. Sosa játékintelligencia terén kiemelkedik (jajj), de fizikálisan gyenge (és valószínűleg még több szerelés várna rá, ami szintén nem az erőssége). Locatellinek pedig a sebessége és különösen a tapasztalata lehet kérdéses. És ezzel nagyjából el is fogytak az opciók. (Kénytelen vagyok megjegyezni: ha két belső középpályással folytatjuk, akkor Montolivónál jobbat nem találunk a mostani keretben. Jobban bírja a nyomást, mint Locatelli, és sokkal jobban védekezik, mint Sosa. Még az a szerencse, hogy sérült.)

A másik kérdőjel a kétcsatáros rendszerrel kapcsolatban a két szélső szerepköre lehet. Amennyiben mélységből elég támogatást kapnak, és folyamatosan sikerül eljuttatni hozzájuk a labdát a támadó harmadba, akkor minden fasza, Baccáék repesni fognak örömükben. Ellenkező esetben viszont félő, hogy túl távol kerülnek a kaputól. Ebben a rendszerben egyébként is több védekező feladat hárulna rájuk, és nem biztos, hogy okos dolog lenne mondjuk Susót erre kényszeríteni. Tavaly ez úgy működött, hogy nem klasszikus szélsők játszottak a csapatban, ezzel a védekezés egészen jól megoldották, de a támadásoknál már voltak belőle gondok. Bonaventura még csak-csak alkalmas volt a szerepre, de Honda nettó emberhátrány volt a támadásoknál. 

A Palermo ellen viszont nem kizárt, hogy két középpályással is képes lenne a Milan irányítani a meccset, a formájuk alapján egy próbát is megérhet a dolog. Az utolsó négy meccsükön kikaptak, és 13 gólt kaptak, vagyis jókora gondok vannak hátul. Azt mondjuk nem tartom nagyon valószínűnek, hogy tőlünk is megkapják az átlag három góljukat - az idei Milan nem erről szól - de az is meglepő lenne, ha hibátlan teljesítményt nyújtanának. Baccáék részéről tehát jó eséllyel még extra sem kell.

Jó hír, hogy visszatért a keretbe Suso, aki egy kisebb pihenő után mentálisan és fizikálisan egyaránt feltöltődve kerülhet vissza a csapatba. Ocampos teljesítményéből kiindulva, mint egy falat kenyér, úgy kell ő ennek a csapatnak, remélhetőleg az utolsó pár fordulóra visszatér a szezon első felében mutatott formájához.

A Gazzetta egyébként úgy számol, hogy ott lesz a kezdő tizenegyben a spanyol szélső. Hasonló a helyzet Calabriával is, aki első ránézésre nem volt extra előző vasárnap, de 9 szerelése volt, ami azért nem akármi. Bekerülhet a védelembe Zapata is Paletta helyére, ami az argentin múlt heti hibája ellenére is érdekes döntés lenne. A középpályára a Kuco-Sosa-Pasalic triót tippelik, de szinte sose találják el. 

Végül - bár nem különösebben erősségem - jöjjön egy kis matek. Jelenleg hat pont választja el a Milant a 4. helytől - biztos EL-pozíció - de a Lazio a Napoli ellen lép pályára. Mind a két csapatnak fontos lenne a győzelem - ha a római gárda nyer, akkor egy pont lenne a különbség. A Milan szempontjából a nápolyi siker lenne jobb, mert akkor egy Palermo elleni győzelemmel három pontra lehetne faragni a hátrányt. Az ráadásul már biztos, hogy az Atalantán lehet pontokat hozni, mivel ikszeltek a Sassuolo ellen. Ha a bekalkulálható vereségekkel számolunk, akkor megtörténhet, hogy a negyedik helyért folyó küzdelemért négy csapat is három ponton belül lesz. Vagyis rettentő izgalmas hajrá várható még az El-helyekért.

De külön hangsúlyozandó: ehhez az a minimum, hogy a Palermót hazai pályán megverik a srácok. Mindezt a Digi 2 közvetítésén keresztül lehet majd követni, legrosszabb esetben ezeken a streameken.

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr1112411287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása