Curva Sud Ungheria

Vitaindító, vélemény a Milan jelenlegi helyzetéről

Avagy, hogy fessen céltáblát a tarkójára a szerző!

2017. november 27. - godom

Zaka barátom privát, a csapat jelenlegi helyzetére utaló kérdése mentén úgy érzem, hogy most kicsit mintha a vágóhídra küldött volna, de ha már így van, akkor gondoltam nem két soros válaszom legyen a nagy nyilvánosság elé is tárva és kezelném inkább vitaindítóként a következő sorokat, miközben céltáblát festek a tarkómra! Biztos, hogy jelenleg mindenkinek van véleménye a Milan szezonjának eddigi részéről, az enyémet lent olvashatjátok, úgyhogy hajrá, nézzük, ki, mit gondol.

Én két részre osztanám ezt az egész dolgot, eredmények-nyár-keret és Montella. Azzal kezdeném, hogy természetes, hogy nekem is lehetetlen úgy szárazon befogadni azt, amit a tabellára nézve látok, én is, ti is, mindenki többet várt a nyár után, így nyilván csalódottan tekintek én is a számokra. Dühös viszont egyáltalán nem vagyok, mert ha kicsit mögénézünk a történteknek - melyeknek a nyári nagy jövés-menés a legfőbb kiindulópontja - nagyon nehéz nem látni, hogy igazából eddig semmi meglepő nem történt a Milan szezonjában, se negatív, se pozitív értelemben és szinte teljesen a valóságot, a reális képet látjuk jelenleg.

csapatfoto_milan_1718.JPG

A nyáron újjáépülésbe kezdő Milan kerete még összeszokatlanul, ismeretlenül is képes kell, hogy legyen arra, hogy legyőzzön olyan csapatokat, amelyeket le kell győznie, de ahhoz nem lehetett elég még ez az idő, hogy olyanokkal is partiba szálljon, akik évek óta alakulnak, erősebb, jobb egységet és/vagy jobb keretet alkotnak, és ezt teljesen hozta is a Milan eddig. A Crotone, Cagliari, Udinese, Spal, Chievo és Sassuolo hatost összességében nagyjából simán letudta úgy, hogy sokkal kevesebb esélye volt ezeken a meccseken a pontvesztésre, mint a Lazio, Samp, Roma, Inter, Juve, Napoli hatos ellen a pontszerzésre. A Lazio ellenit bebuktuk nagyon ezen nincs mit szépíteni, a Samp elleni zakó abban a pillanatban volt csak meglepő, azóta ez már közel sem tűnik annak, a többi négyen pedig egyáltalán nem játszott teljesen reménytelen szerepet a Milan. Látszott, hogy nem ő a jobb, látszott, hogy még közelében sem tart annak a szintnek, de az is, hogy 0, zéró, semmi szerencse se adatott meg neki, pedig több esetben pontszerzést érdemelt volna - a Roma és az Inter ellen feltétlenül.

A tegnapi Torino és a derbi utáni Genoa meccs kapcsán lehetne talán leginkább győzködni arról, hogy az márpedig szégyen, de egyrészt az imént említett sormintába tökéletesen beleillik a bikák elleni X is, mert őket se könnyen verhető, se nehezen legyőzhető ellenfélnek nem lehet nevezni, a Genoa ellenit pedig élőben szemléltem és 70 perc emberhátrány mellett talán nem kellene köpködni az X-et. Főleg egy összeszokásra ítélt csapat esetében, amely még a hátrány ellenére is lefocizta a Genoát csak nem ment be ott se semmi. Így összességében számomra az eddigiekből teljesen egyértelmű és elfogadható az eddigi eredménysor, és ezen megállapításomat leginkább az élőben megtekintett Inter-AEK-Genoa trió elleni sikertelennek nevezehető meccsekre és azokra a túlnyomórészt nem Milan közeli játékosok, ezdők és szaktekintélyek által megfogalmazott gondolatokra alapozva - melyben elmondják, hogy egy kezdőnyi új játékoshoz ennyi idő még nagyon nem elég - jelenleg nem nagyon lehet megingatni. Én is többet vártam az erősítések után, kis szerencsével többet is kaptam volna, de nem esik nehezemre a jelenlegi helyzet miatt nem dühöngeni.

A serpenyő másik felében ott van Montella személye is, aki számomra a mondandóm első feléből adódóan ebben a pillanatban csak félig saras. Tény, hogy nem igazán tudok következetességet, tervszerűséget felfedezni abban, ahogy keresi az utat és a megoldást a csapattá kovácsolódáshoz, de az is biztos, hogy kevés olyan edző van jelenleg munkában, akinek nagyobb feladatot kellene megoldania, mint most neki. A BL-hely elérésének és az EL menetelésnek, az elköltött százmillióknak, az azonnali elvárásoknak a terhe mellett, mocsok kevés idő alatt kellene menet közben egy teljesen új csapatot összeraknia, mint szerkezetileg, mint mentálisan, a világ legszervezettebb bajnokságában. Ez óriási feladat, ezt megugrani jelenleg pár edző tudná a világon, de ennyi idő nekik se biztos, hogy elég lenne rá. Egy pillantig sem gondolom azt, hogy teljesen tudja mit csinál, vagy, hogy merre tart ez a folyamata, láthatóan szenved és nagyon lassan halad, szervezettségben, védekezésben fejlődik, jó irányba formalódik, középpályás játék és támadóharmad, valamint mentális felkészítés tekintetében viszont sajnos stagnál a csapata, ami - mivel csatár volt egykoron - nekem egyrészt meglepő, másrészt nagyon nem. Meglepő, mert csatárként nem tudja kitalálni, hogy törjük fel hatékonyabban az ellenfél védővonalát, nem meglepő, mert nagyon nem rajongok azokért az edzőkért, akik korábban támadók voltak és ennek oka abban a középpályás játékban keresendő, ami nálunk se nagyon működik, egy volt támadó ugyanis legtöbbször a legkevésbé látja át a pálya legfontosabb részének, a középpályának a felépítését, mondjuk úgy szakszerű üzemelését.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy Montella helyzete támadható, támadható leginkább arról az oldalról, hogy miként lehet az, hogy ennyi máshol már bizonyított, tehetséges, vagy klasszis játékos egyszerre és ennyire nem találja a saját játékát, magabiztosságát, pontosságát. Ennek egyik legfőbb oka, hogy egy teljesen új kezdő a kezdeti időkben rengeteg időt veszít a pályán, töredékére szűkül bizonyos fontos helyzetekben a megoldásra felhasználható idő, egészen egyszerűen az összeszokatlanság miatt. Nem ismerik teljesen még egymás mozgását, helyezkedését, gesztusait, nem látnak vakon a pályán és ez pontatlanságot, feszültséget, precizitás vesztést eredményez. EL nélkül, több edzéslehetőséggel jó eséllyel előrébb tartanánk ebben a folyamatban, ami jelenleg számomra a Milan legnagyobb problémája és sokak elkeseredésére az a dolog is, amit semmi mással, csak sok-sok idővel lehet jobbá tenni.

Montella menesztését két esetben tartánam jelenleg megfelelő lépésnek, de sajnos legtöbbünk nagy bánatára az egyik nagyjából a lehetetlen kategória, a másik pedig a jövő szezonra nézve hatalmas probléma. Egyrészt, ha most elérhető - és hajlandó - lenne abból a pár edzőből valaki, aki valóban képes lehet megoldást találni és felgyorsítani ezt a folyamatot, de erre így szezon közben esély szinte semmi sincs, másrészt pedig, ha nincs meg nyárra a terv, egy komoly edző minden áron történő megszerzése kapcsán, de ez esetben, meg nagyjából úgy is mindegy akkor. Én merem remélni, hogy van edző terv nyárra, komoly edző terv és amennyiben ez így van - kósza pletykák erről ugye már megjelentek szép számmal - akkor véleményem szerint semmi értelme nincs annak, hogy Montella helyére, a szezon hátralévő részére odarakjanak egy új embert, főleg, mert szinte teljesen bizonyos, hogy semmivel sem lesz számottevően hatékonyabb egy hozzá hasonlóan maximum a középkategóriából érkező valaki. Az új sepró jól seper egy ideig tétel még fennállhatna vele kapcsolatban, de én azt gondolom, hogy összességében, ha érkezik egy jó edző a nyáron, akkor többet ártanánk most egy cserével magunknak, mint használnánk. És így végkövetkeztetésként el is jutottunk oda, hogy egyértelműen azon az állásponton vagyok Montella kapcsán, hogy ha nincs komoly terv a nyárra egy igazán neves, előremutató edző idehozatalára, akkor nagyjából úgyis teljesen mindegy, hogy az olasz marad-e vagy sem, viszont ha van, akkor szerintem többet érnénk azzal, ha a jelenlegi edző vinné végig a szezont, mintha most ennek a formálódás, összeérés, egymás pályán való megismerésének a határán lévő társaságnak egy fél évre egy idegen arcot hoznának a fejére. Én hiszem és bizom abban, hogy nyáron egy nagy név foglalja majd el a Milan padját.

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr3013397343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. KOTász (Cobretti hadnagy) 2017.11.28. 12:37:58

Montellával kapcsolatban gyors válasz érkezett a vezetőség részéről, lehet, hogy nem olvasták a cikket időben :)
Nyilván ennyi erővel maradhatott volna, de ahány meccs, annyi kezdő, és több formáció után sem tudott kialakulni egy látható fejlődési ív, ez azért nem feltétlen csak a sok új játékos hibája.
Összességében nem volt könnyű dolga, de előrelátható volt, hogy nem is fogja tudni megoldani.
süti beállítások módosítása