Curva Sud Ungheria

A sima győzelem továbbra sem a Milan erőssége

Ezzel persze nincs is baj, amíg győzelemről van szó.

2017. január 10. - dani027

A Milan jött, látott és a 89. percben szerzett Bacca góllal még győzött is. Röviden így lehetne összefoglalni a Cagliari elleni mérkőzést, ami a 2017-es év legrosszabb, de egyben legjobb Milan-performansza is volt.
15874926_10154097982561937_5899695502931612004_o.jpg

A mérkőzés legmeglepőbb pontja talán épp a felvezetőben dicsért Cagliari stílusa volt, szokásukhoz mérten ugyanis sokkal többet és mélyebben védekeztek. Érdemes összehasonlítani például a Napoli elleni meccsüket, ahol láthatóan a két támadó sokkal előrébb helyezkedik, és a 4-3-1-2 posztjai is jobban kirajzolódnak. A változásban természetesen Borriello sérülése is benne volt, aki nem 100%-an várta ezt az összecsapást, így csak a kispadon maradt számára hely. Mindenesetre azzal, hogy Farias került be a csapatba, sokkal mélyebben helyezkedett a csapat - bár azzal például vitatkoznék, hogy 4-5-1-es felállásban játszottak volna, márpedig a WhoScored és a Soccerway is ezt írja. Inkább volt ez 4-3-3-szerű megoldás, de abból is a defenzívebb fajta, Sau például szinte már középpályásként elkérte a labdát és a két gyors szélsőt próbálta játékba hozni a kontráknál.

cag2.png

Balra a Napoli, jobbra a Milan elleni meccs látható.

Ez egyben azt is jelentette, hogy a Milan dominálhatta a meccset, és az idei átlaggal ellentétben a kapura lövések tekintetében jelentős volt a különbség az ellenfélhez képest, a Baccáék 29 alkalommal próbálkoztak a 7 ellenében, apró szépséghibája a dolognak, hogy ebből 4 talált kaput. Úgy is mondhatnánk, ezen a mérkőzésen a Milan játékosok voltak a Star Wars rohamosztagosai, sokat próbálkoztunk, de találat a legritkább esetben volt.

(Ha valakinek esetleg nem lenne meg, 45:50 körül keresse. :D )

Érdekességként jöjjenek a legaktívabb játékosaink lőlapjai.

  • Bonaventura 4/0
  • Locatelli 5/1
  • Suso 5/1
  • Bacca 4/1
  • Niang 6/0

Már ezek alapján is egyértelmű, hogy ez a meccs bizony nem a látványos támadójátékról szólt, de legalább elgondolkodtatott a mérkőzés, érdekelne ugyanis, hogy Niang hat próbálkozásában, benne van-e az, amelyikből végül bedobás lett.

A pocséknak tűnő támadójáték összességében mégsem volt teljesen vállalhatatlan, sokkal inkább nevezném reménytelenül pontatlannak. Azt ugye mondani sem kell, hogy a szélek kihasználása fontos a Milan játékában, innen készítjük elő a támadások jelentős részét, de a játéktér megnyújtásában is fontos szerepe van. A Cagliari ellen pedig statisztikailag is egyértelmű mi volt a szándék, a baj csak az, hogy ezen kívül más ötlet nem nagyon merült fel a jelek szerint. Ennek a lényegét így lehetne összefoglalni: hozzuk ki a labdát, játsszuk ki szélre, adjuk be. Vége. Saját számításaim szerint 45 beadási kísérlete volt a csapatnak - igen, minden második percben próbálkozunk egyel - ebből 11 talált Milan játékost. Két dolgot emelnék ki innen: 1. De Sciglio állítólag négy kísérletéből három pontos volt (őszintén meglepett, mert a képernyőmön kifejezetten gyengének tűnt); 2. Suso, aki nem kevesebb, mint 18 középre lőtt labdával próbálkozott, amiből három volt pontos. A spanyol egyébként nem játszott különösebben jól, de védelmében jegyezzük meg, hogy volt pár olyan beadása, ami kifejezetten veszélyesen suhant el a Cagliari kapuja előtt, de senki nem érkezett jó ütemben.

Szóval kissé állóháború-szerű volt a mérkőzés, a Cagliari hősiesen védte a tizenhatosát - hangsúlyoznám, a Serie A legrosszabb védelmével - a Milan rohamosztagosai pedig lelkesen, de teljesen hatástalanul lövöldöztek mindenfele.

Montella szokása szerint a véksőkig kivárt az egyébként egyértelmű cserével - és pályára érkezett Lapadula is, de nem Niang vagy Bacca helyett, hanem Pasalicot váltva - ezzel pedig az utolsó tíz percre 4-2-4-gyel rohamozott a Milan. Ennek megvolt az az előnye, hogy labdabirtoklásban nem tudtak emberelőnyös helyzetet kialakítani középen - előtte 80 percen át, Baccát két védő őrizhette - így viszont két, tizenhatoson belül átlagon felüli hatékonysággal rendelkező csatárral kellett küzdeniük. A gólt épp ez a két játékos hozta össze - persze a Cagliari védelem és Fortuna hathatós közreműködésével - Lapadula erőszakos játéka után valahogy Bacca elé keveredett a labda, a kolumbiai pedig legyen bármennyire is szar formában, ha a tizenhatoson belül ennyire jó helyzetben kapja a labdát, az még mindig gólt ér.

Tekintve, hogy ekkor már a 89. percben járt a találkozó, jóformán esélytelen volt a Cagliari egy rohamra - ha erejük lett is volna, idejük már biztosan nem maradt - így aztán 2016 őszének sormintáját folytatva, ezúttal is szoros mérkőzésen tudott nyerni a Milan.

Így a poszt végén még három játékost emelnék ki: Palettát, Romagnolit és Locatellit. Bár a labdabirtoklás alapján úgy tűnhet, nem sok dolguk volt, a jó teljesítményük nélkül gondban lehetett volna a Milan. Csakhogy az idei szezonban őrületesen jó Paletta (higgyétek el, én gondoltam volna utoljára, hogy ezt a mondatot leírom) és a mellette szinteket lépő Romagnoli is tanárian takarított, Locatelli pedig összesen 8 labdaszerzéssel járult hozzá a sikerhez. Fiatal - 19. születésnapját épp nemrég ünneplő középpályásunk ráadásul úgy mozgott, ahogyan egy registától várja az ember - 83 passza volt - ebből 10 hosszú átadás, amiből 7 pontos is volt - és még két kulcspasszt is kiosztott. Ebben a tekintetben egyébként belső védőink is dicsérhetők - Paletta 64 passzából 90% pontos volt, hosszú átadásainál pedig 11/8-as mérleget hozott össze. Romagnoli pedig 79-szer passzolt, 92%-kal és 11/7-tel a hosszú átadásoknál.

A program innentől kezdve meglehetősen sűrű, csütörtökön Miha Torinója ellen olasz kupázunk hazai pályán, hétfőn bajnokin is összecsaphatunk ellenük, szombaton meg már a Napoli elleni találkozó vár Montella csapatára, így nehéz hét vár a srácokra.

Végezetül jöjjön néhány érdekesség az acmilan.com jóvoltából.

26 - Zsinórban ennyi meccse nem tudott nyerni a Cagliari a Milan ellen. A Rossoneri mind a 12 hazai meccsét meg is nyerte a Rossoblu ellen.
13 - Ennyi mérkőzés zárult 1-0-val a két csapat összecsapásain. Ez a leggyakoribb eredmény.
14 - Egymás után ennyi meccsen talált be a Cagliari kapujába a Milan, ebből hat alkalommal legalább három gólt szereztek a Milan játékosai.
36 - Most már ennyiszer kapott ki a szárd csapat a Milan ellen. Ennél többször egyetlen másik csapattól nem szenvedtek vereséget.
12 - Alkalommal próbálkozott lövéssel az első félidőben a Milan, ez az idei szezonban csúcs.
29 - Ennyiszer próbálkozott összesen lövéssel a Milan, ami a legtöbb az idei szezonban. A Milan kapuját eltaláló hét lövés pedig az idei szezon legjobb védelmi teljesítménye. 
6 - Idei hét góljából hatot a San Siróban szerzett Bacca.
7 - A Serie A idei szezonjában ennyi kapott gól nélküli meccse van a Milannak.
23 - Hazai pályán ennyi pontja van a Milannak, ennél csak a Roma és a Juve jobb.

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr8712115419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szori 2017.01.10. 14:11:46

Neked De Sciglio játéka tetszett, és Antonelli is jobb, mint Abate, remélem hosszú távon marad ez a felállás. Ráadásul a gólnál is DS adta be jól a labdát.
süti beállítások módosítása