Curva Sud Ungheria

Évi négy millió egy játékosért, aki csak fejelni tud? Még viccnek is rossz!

2018. május 28. - dani027

Szóval az van, hogy Marouane Fellaini biztosan távozik a Manchester Unitedtől, akik ugyan adtak volna neki új szerződést (wtf?), csakhogy a belga - állítólag - jobb ajánlatokat is kapott (újabb wtf!). A kérők között ott van a Milan is, ez indokolja, hogy ez a két lábon járó beszélő fa - I'm Groot! - részletesebb téma legyen a blogon.

Az tulajdonképpen nem olyan meglepő, hogy szóba került egy Fellaini-stílusú játékos leigazolása. Ebbe a keretbe bőven elfér valaki, aki átlagon felüli százalékkal megnyeri a fizikai párharcait, kifejezetten, ami a légi csatákat illeti. Ott ugyanis nagyon gyengén áll a Milan, a két belső védőt leszámítva nem nagyon akad olyan, aki hatékony lenne ebben a tekintetben.

Silva igen, de ő nem nagyon játszott, pedig volt fantázia a fejjátékában, de ez egy másik poszt témája lehetne.

Nem egy olyan meccset láttunk, ahol joggal lehetett az az érzése az embernek, hogy az ellenfél másik ligában játszik, egyrészt a játék sebessége, másrészt a fizikai jelenlét miatt. Kessié érkezése ezen sokat segített, test a test ellen szinte lehetetlen őt lenyomni, viszont védekezni azt nem nagyon tud (még?) és a fejjátéka is gyenge. Bigliától és Bonaventurától nem is ez az elvárás, de ez nem változtat azon a tényen, hogy lenne min javítani.

Gattuso egyébként is sokkal jobban épít párharcokra elődeinél, ahogyan az várható is volt természetesen, nála a védekezés az első. Viszont, amikor az elsődleges taktikád az, hogy mélyen meghúzod a védelmi vonalat, adott esetben attól sem félsz, hogy már-már kapu elé beparkolt buszra hajazzon a taktika, akkor kellenek azok a játékosok, akik elvégzik a piszkos melót. Akik inkább a rombolásban jók, mintsem az építkezésben.

Valószínűleg ezen a ponton kötöttünk ki a belgánál, akit relatíve olcsón - konkrétan ingyen! - lehetne megszerezni. Az olcsóság azonban tényleg csak relatív, fizetés tekintetében ugyanis vannak igényei. (Ami persze nem csoda, már két Galaxis Őrzői filmben és az új Bosszúállókban is feltűnt.) A sajtóhírek alapján a Milan 4 milliót adna neki évente, ami jócskán elmarad a Fellainiék által kért hattól. Vagy tíztől, mert már ilyen pletykákat is lehetett olvasni.

Ez azonban erősen pletykaszagú, ennyit senki nem fizet ki érte, még talán Kínában sem.

És ez rendjén is van, mert Fellaini nyilvánvalóan nem ér ennyit, valójában még csak négyet sem. A Rossoneriblog szerint a csúcsgyázsit a cséká, Bonucci keresi, éves szinten 7,5 milliót tehet zsebre. Őt "örökreamilanbanmaradok" Donnarumma követi 6-tal, majd Biglia és Kalinic jönnek 3,5 millióval. Vagyis Fellaini egyből a harmadik legjobban fizetett Milan-játékos lenne, közvetlenül a két legpiacképesebb játékosa után. Adja magát a kérdés: nem túlzás ez egy kicsit?

Ne felejtsük, olyan játékosról van szó, akinek egyetlen olyan képessége van, ami kiemeli az átlagból, a fejjátéka ugyanis tényleg elsőosztályú. A posztján olyanokkal lehet egy lapon említeni, mint Paul Pogba vagy Sergej Milinkovic-Savic, őket pedig elég magas polcra helyezik a futballtérképen. Csak ez a két úriember azért futballozni is nagyon tud, amit Fellainiről már nem mernék elmondani.

A passzjátéka gyengécske, életében egyszer, a 2012/13-as szezonban adott meccsenként egy kulcspassznál többet, a Manchester United előtt nem nagyon passzolt 80%-nál pontosabban. Nem lő jól távolról, gyorsnak semmi esetre sem nevezhető - pedig az nem ártana a Milannak - és az utóbbi években még csak a védekezésben sem volt kiemelkedő. Legjobb éveit a középcsapatos felfogásában futballozó Evertonban töltötte.

Nem véletlenül, neki pont az a szintje. Egy jó középcsapatban, ahol nincsenek nála sokkal jobb futballisták, jobban el tudják rejteni a hiányosságait, jobban tudnak építeni az erényeire. A fejjátékára, a fizikai erejére, az erőszakosságára. Kétségtelen, hogy van jelenléte a középpályán, ez helyenként már-már szükségtelenül durva megmozdulásokban nyilvánul meg, a könyökét is előszeretettel alkalmazza az ellenfelek arcberendezésének átalakítására.

A Manchester Unitedben elsősorban rotációs játékos volt, akit Zsozé többféle szituációban is bevetett. Volt, amikor kifejezetten támadó szerepkört kapott, és jóformán csak az ellenfél tizenhatosán belül kellett izmoznia. (Ezt idén Lukaku elvette tőle. :( ) Máskor a saját kapuja előtt kellett takarítania, akár rangadókon is bízott benne a Bukott Egyes, szintén a Lombkorona kőkemény stílusát kihasználva. Rotációs játékosként időként kifejezetten hasznos tudott lenni, de az MU-ban soha nem vált alapemberré. 

Nem tartom használhatatlan futballistának a belgát, de olyan játékfelfogásban jönnek elő leginkább az erényei, ami felé nem biztos, hogy jó lenne elindulni. Éves szinten négy milliós (de inkább még nagyobb) fizetésért valószínűleg nála jobb játékost is meg lehetne szerezni, igaz, Fellaini esetében a vételár nagy előny. Részemről meglennék nélküle, hasonlóan túlárazott igazolásnak tartanám, mint anno Flaminit is, aki hasonló dilemmákat követően lett a Milan játékosa. És nem is vált be igazán.

Most ti jöttök! Mit gondoltok a Fellainivel kapcsolatos pletykákról, ha el tudnátok képzelni, hol és milyen szerepkörben? Várjuk a válaszokat a kommentmezőkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr1314009712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása