Curva Sud Ungheria

Montella taktikai érzéke a Milan igazi erőssége - taktikai elemzés

2016. november 02. - dani027

Montella nyár elején nem volt könnyű helyzetben. A karrierje a jelek szerint mélypontra került, a Sampdoriánál nagyon közel került a kirúgáshoz. Pályafutását annál a Milannál folytatta, ahol az edzőknek nem volt könnyű élete a közelmúltban, pár év alatt már hatodik edzőként foglalta el a kispadot. A kezdeti nehézségek után - amikről már mi is írtunk - elkezdett működni az általa megálmodott gépezet, többször is bizonyítva taktikai érzékét. 

000_g21cb.jpg

Statisztikák

Kezdjük a statisztikai megközelítéssel. A statisztikai adatok bemutatása központi szerepet játszott az előző Montellás cikkben, (ez volt egyben a cím alapja is). Idéznék az akkori konklúzióból.

"Foglaljuk össze röviden a dolgot: a Milan védekezésben és támadásban is átlag alatti teljesítményre képes, ehhez mérten még hízelgő is a megszerzett 6 pont."

Készítettem egy táblázatot, ahol összehasonlítottam a Milan teljesítményét az első hónapban látottakéval (ahol tudtam az adatot, ott a ligához viszonyítva tettem ezt), ez alapján az derül ki: a Milan fejlődése nem nyilvánul meg statisztikában. Mondani sem kell, elég meglepő információ, hogy támadásban és védekezésben is nagyjából ugyanolyan számokat hoz a csapat, csak épp lényegesen jobb és eredményesebb játékkal.

milanstat.png

Azt összességében megállapíthatjuk, hogy a legtöbb területen fejlődött a Milan, többször lő kapura, több lövés találja el az ellenfél kapuját, több sikeres cselt mutatnak be a játékosai, több labdát szereznek és kevesebb lövés éri Donnarumma kapuját. Ez a legtöbb helyen arra is elegendő, hogy a ligaösszevetésben javítson a helyezésen, de így sincs olyan adat, amiben a Milan kiemelkedő lenne.

A csapat a száraz statisztikák szintjén még mindig középszerű.

A kapott adatokat torzíthatná, ha más erősségű csapatokkal találkozott volna a Milan a két időszakban. Erről szó sincs. Az első elemzés idején a Torino, Udinese, Napoli és Sampdoria ellen lépett pályára a Milan - vagyis az idei formák alapján két rangadót játszott, ezeken 50%-os teljesítményt nyújtott a csapat. Azóta a csapat hat meccset játszott le, ennek a fele is rangadó volt és egyetlen kiesőjelölt, vagy nagyon rossz formában lévő csapat sem került a Milan útjába.

Taktika a támadásépítésben

A Milan idei játékának kulcsa, hogy Montella egyszerre több szerepkört is rábíz játékosaira - melyeket akár egy-egy meccsen belül is lehet variálni. Ezáltal sokkal kiszámíthatatlanabb a Milan játéka, mintha minden mérkőzésen ugyanazt láthatnánk. Mielőtt ezeket konkrétan részleteznénk, nézzük meg, mi Montella alapvető elképzelése a Milan játékáról.

Emlékeztek még Conte olasz válogatottjára? Annak a csapatnak úgy kellett a játékát megszervezni, hogy a középpályáról a két legfontosabb játékszervező - Marchisio és Verratti - egyaránt kidőlt. A jelentős problémát Conte azzal hidalta át, hogy a szervezést az intelligens és technikás belső védőire - főleg Bonuccira - bízta, a precíz hosszú átadásokkal pedig valósággal szétszedték előbb a belga, majd a spanyol válogatottat is. Mivel valódi regista nélkül futballoztak az olaszok, Conte olyan embereket rakhatott a középpályára, akiket legjobban szeret: négytüdejű, alázatos, taktikailag érett futballistákat, akiknek fő feladatuk a futás volt.

Ha a Milan keretét megnézzük, valamennyire hasonló a helyzet. Klasszikus értelemben vett irányító nincs - legközelebb Montolivo állt hozzá, de a Milanban legfeljebb a védekezésével tudott kiemelkedni - így alternatív megoldásokat keresett Montella. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a mélységi támadásépítésben leginkább hasznos játékosa egy belső védő: Alessio Romagnoli. Minden további komment előtt, nézzétek meg az alábbi összeállítást, ami a Torino ellen látott megmozdulásaiból áll.

Bizonyára sokan nem értik, hogy Conte miért lett volna hajlandó őrült összeget megadni érte. Romagnoli tehetsége ugyan nem lehet kérdéses, eddig mégsem nyújtott olyan teljesítményt, ami akár a mostani vételárát, akár a vele kapcsolatban pletykált összeget igazolta volna. Conte rendszerében - ami a közhiedelemmel ellentétben nem kötődik feltétlenül a háromvédős formációhoz - kiemelt fontosságot tulajdonít a védőknek. A filozófiája ugyanis a védelmi vonal feltolására és az intenzív letámadásra épül, amihez gyors, intelligens védők kellenek, akik a támadójátékot is képesek megalapozni passzjátékukkal. Ebben a tekintetben hasonló az ízlésük Guardiolával. Romagnoli rendelkezik ezekkel a jellemzőkkel, személyében olyan játékost vásárolt volna, aki tökéletesen illik a rendszerébe és aki hiánycikknek számít a piacon. Rettentően kevés védő van, akire ennyi támadó feladatot lehet bízni (ball playing defender) - kapásból Bonucci, Laporte, Stones, Piqué, Hummels, Boateng és Koscielny jut eszembe - többségüket pontosan ezért nehéz elvinni aktuális csapatukból.

Montella - Conte válogatottjához hasonlóan - a belső védőkre rengeteg feladatot bíz a támadásoknál. Különösen Romagnoli vállain van nagy felelősség, helyenként egészen kockázatos passzokat kell bevállalnia. A labdakihozataloknál rendszerint a védekező középpályások mélyen visszahúzódnak, eközben a támadók elfoglalják a pozícióikat, ezáltal hosszában megnyújtva a pályát. A mozgás célja, hogy lehetőleg a pálya közepén befutható területeket nyissanak, ahonnan a labdát vezető játékos lendületből indulhat az ellenfél védelmére. Ezekre a területekre főleg a belső védőknek (esetleg a kapusnak) kell beívelnie a labdát. 

A taktika

 

8d860c7eff70c3bd3a1cbfe27f906322_crop_north.jpg

A Whoscored szerint az eddigi tizenegy meccsen tíz alkalommal volt a 4-3-3-as formáció és egyszer a 4-3-2-1, de tekintve, hogy a kivételt az a meccs képezi, amikor Bonaventura játszott Niang helyén, nyugodtan mondhatjuk, hogy a 4-3-3 alap formáció, amihez eddig nem nyúlt a mester.

Maga a formáció egy tágan értelmezett 4-3-3, ahol a játékosoknak csak papíron van ennyire kötött szerepköre. Valójában Montella igen komplex feladatot bíz rá a játékosaira, elsősorban azok erősségeire építve. Ebben a megközelítésben nagyon sokban hasonlít Guardiolára, akinél a 4-3-3-at maximum a kezdő kihirdetésekor látjuk viszont.

Montella csapata meccs közben többször is "formációt vált". Az eddig lejátszott mérkőzéseken legalább három különböző formációt próbált ki.

4-2-3-1

A Milan alapformációja szinte kínálja a 4-3-3-ról 4-2-3-1-re való átállást. Bonaventura több poszton is képes hasonlóan jó teljesítményre, így támadóként, támadó középpályásként, szélsőként és középső középpályásként is bevethető. Ez a fajta sokoldalúsága az, ami lehetővé teszi, hogy a középső középpályás szerepkörből feljebb lépjen és adott esetben a széleken vagy középen segítse a támadást. Főleg a kontratámadásoknál figyelhető meg, hogy a passzopciók növelése érdekében középre húzódik - ekkor a két szélen felfutó játékos (Suso és Niang) mellett optimális esetben még Baccát is meg lehet játszani. Betömörült védelmek esetében főleg a pálya szélére tolódik, ezáltal túltöltve a pálya egyik oldalát. A megoldás nagy előnye, hogy valahol emberfölényes helyzetet tud kialakítani a Milan. A 4-2-3-1-et főleg védekezésben használja Montella, különösen a letámadásoknál rajzolódik ki tisztán. A letámadás Baccával kezdődik, majd két hullámban jönnek a középpályások - előbb a Niang-Bonaventura-Suso trió, majd Locatelli és Kucka, akik rendszerint szoros emberfogással próbálják lezárni a passzfolyosókat.

2-3-5

A 2-3-5-ös megoldás az előző továbbfejlesztett változata, amikor mindkét szélsővédő felfut a támadásokkal. Egyikük (rendszerint De Sciglio) a középpályáig lép fel, a másik oldalon lévő játékos (nevezzük Abaténak) pedig egészen a támadók vonaláig kíséri a támadást. Ilyenkor Bonaventura nem középre, hanem szélre mozog ki, így alakul ki a "piramis-alakzat". A rendszer lényege egyfelől a szélek leduplázása (Bonaventura-Niang, illetve Suso-Abate), másfelől a pálya teljes szélességének kihasználása. Négyvédős rendszer ellen gyakorlatilag garantált az emberfölény (különösen ha egyszerre három játékos mozog be középre), de a háromvédős megoldás ellen is egy az egy elleni párharcok alakulnak ki. Az alsó képen jól látható az egyik példája ennek a megoldásnak. Középen három Milan játékos tömörül, a belső védő így arra kényszerül, hogy beljebb lépjen a támadóval. A Napoli védekezése balra tolódik, így jobb oldalon marad egy üresen álló ember. Még ha ebben a szituációban nehézkes is a megjátszása, azt máris elérte a Milan, hogy lehetőleg ne legyen emberfölényben a Napoli a támadókkal szemben, így az egyéni képességek jobban megmutatkozhatnak.

A modern futballban a csapatrészek közötti összhang, kapcsolat rendkívül fontos, ehhez mérten ennél a megoldásnál Montella túl nagy területet hagy a hibrid védelem-középpálya tengely és a támadó ötös között. Valahol mégis remek húzás, mert az ellenfél középpályája tehetetlenné válik. Sem tömörülni, sem letámadni nem tudnak ebben a helyzetben, legalább 10-10 méterre vannak a saját védelmüktől és a Milan középpályájáról egyaránt. Optimális esetben akár öt védekező játékost is totálisan feleslegessé lehet tenni. Ez a taktika kiszolgáltatottabbá teszi a védelmet az így kiharcolt egy az egy elleni szituációknak köszönhetően.

Ezt a megoldást főleg támadásban lehet alkalmazni és óriási rizikóval jár. A megnyújtott 2-3-5-ös formáció azt is jelenti egyben, hogy elképesztően nagy területeket hagy az ellenfél gyors lábú védői ellen a Milan. Így amennyiben a háromfős középpálya (amiből egyikük a szélsővédő) esetleg labdát veszít, nagyon gyorsan elindulhat a kontratámadás, amivel a rendezetlen védelem szinte esélytelen. A Napoli ellen például azért nem működhetett tökéletesen a formáció, mert Sarri okos lépéssel, letámadással zavarta a csapatot. A védelem és a középpálya közötti távolság emiatt a Napolinál is óriási volt, amit azzal próbáltak feloldani, hogy Koulibaly rendszeresen fellépett a labdás játékosra, ezzel szűkítve a területet. Szinte biztos volt ebben a helyzetben a Milan labdavesztése, Suso ugyanis vagy beleállt a párharcba, vagy megpróbált menekülni, ahol legalább két kékmezes játékos várta. Sarri részéről ez a megoldás legalább annyira merész volt, mint a Montella által megálmodott piramis. Ha ugyanis Koulibaly elvétette a szerelést, akkor méteres folyosót hagyott maga mögött. A Milan első gólja épp ilyen helyzetből született. 

3-4-3

Montella alapvetően az erős támadójáték híve, de nem zárkózik el attól sem, hogy védekezzen a csapata - különösen ha a helyzet megkívánja. A Juventus elleni rangadó ilyen mérkőzés volt. A 4-3-3-as rendszer ilyenkor a jóval konzervatívabb 3-4-3-as formációvá alakul át a pályán, amikor De Sciglio visszalép a védelembe, Abate fellép a középpályára, Bonaventura pedig kihúzódik szélre. Védekezésben ez a rendszer könnyedén átalakítható 4-5-1/4-2-3-1-re is, amit a Juventus ellen a letámadásoknál gyakran lehetett látni. Azon a mérkőzésen egyébként nem működött jól a presszing, a Juve a BL-ben alaposan felkészült a semlegesítésére és maximum lassítani sikerült a támadásaikat, megállítani nem. 

A 2-3-5-ös megoldással ellentétben a 3-4-3-as váltással a Milan kevés kockázatot válla. Sok tekintetben tekinthető okos húzásnak a Napoli ellen látott piramis, de a középpályára feltolt szélsővédő gyakorlatilag semmit nem ér a labdatartás szempontjából. Guardiola hasonló megoldással sokkal könnyebben élhetett a Bayernben - kedvelem DS-t, de Lahm vagy Alaba ezerszer is jobb futballista. Talán egy felesleges embert még el is viselne a rendszer, ha a többi játékos kiemelkedően passzolna, de ettől még nagyon messze áll a Milan, így ebben a pillanatban ez a vállalhatónál rizikósabb megoldás. Szögezzük le gyorsan: Montella soha nem számolt azzal, hogy a piramissal fogja birtokolni a labdát, főleg a gyorsan fellőtt, hosszú átadásokra építette a játékot, vagyis a kontrákra. Ezt viszont a 3-4-3 is lehetővé teszi - adott esetben a szélek leduplázása is lehetséges - itt is megjelenhet a Bonaventura-Niang, Suso-Abate kettős - és a játék szélessége is kielégítő. A gyenge pontja a középpálya közepe lehet, ahol a registára jóval nagyobb felelősség hárul, mint a három középpályással felálló verzióban - különösen, hogy Montella kifejezetten bátorítja a játékosait, hogy feljebb lépjenek a támadásokkal. Érdemes megnézni a Milan Juventus elleni gólját. A szélen egy gyors összjátékot követően a második hullámban érkező Locatelli előtt adódott a lehetőség a lövésre.

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a védőktől azt várja Montella, hogy levegyék a teher egy részét a középpályásról. Különösen Romagnoli játszik nagy szerepet a támadásépítésben, gyakran lép fel a középpályára, egészen a regista vonaláig, hogy eloszthassa a passzokat. A Juventus hiperagresszív, egész pályás letámadásánál is elsősorban Romagnoli feladata volt a labda felpasszolása. Allegri csapatai általában mesterfokon űzik a presszing mesterségét, nincs ez másképp a Juvénál is, így aztán nem csoda, hogy viszonylag kevés sikert ért el a Milan a földön.

A 3-4-3-ra másképp is képes átváltani a Milan. Ebben az esetben Bonaventura marad középen, De Sciglio és Abate lépnek fel a középpályára, Locatelli pedig a védelem vonaláig húzódik vissza.

Konklúzió

Csodát Montella sem tett. A Milan továbbra is híján van a kreativitásnak, labdabirtoklásra csak a gyengébb csapatok ellen képes és a szokásos egyéni hibák is visszaköszönnek a pályán. Rendszere azonban kreatívabb elődeinél, többször kényszeríti bele az ellenfelek védelmét szokatlan szituációkba, amik kulcsfontosságú pontokat hozhatnak a Milan konyhájára. A kreativitás hiányát egyfelől a játéktér megnyújtásával próbálja kompenzálni - ezáltal nyitva területet a gyors lábú játékosok előtt - ugyanakkor a távoli lövésekre is biztatja a csapatot, ami a Whoscored értékelésében a legerősebb tulajdonságok között szerepel. Igazán jó fegyverekkel Montella sem rendelkezik, a lehetőségeiből azonban eddig nagyon jól gazdálkodott. 

Képek és az elemzések forrása:

http://www.italianfootballdaily.com/
https://tacticsplatform.com/
http://outsideoftheboot.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr811912179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása