Curva Sud Ungheria

Játszadozzunk el a gondolattal: kell-e a Milannak Ibrahimovic?

2016. március 24. - dani027

Egyelőre még csak gyenge pletykákat hallani Zlatan esetleges visszatéréséről - főleg azért mert a felesége állítólag szereti Milánót -, de biztos vagyok benne, hogy népszerű téma lesz a svéd új klubja egészen addig amíg alá nem ír valahová. Valószínűleg nem a Milanba. De azért tegyünk úgy, mintha reális opció lenne számára a piros-fekete csapat. Kell egyáltalán Ibra a Milannak?

Zlatan az utolsó világklasszisa volt a Milannak, és bár két évet töltött el csupán a csapatnál, sikerült letennie a névjegyét. Leginkább talán azért, mert ő volt az utolsó világklasszis, akit igazolni sikerült, és aki ereje teljében választotta a Milant. Na igen: az nem ma volt. A távozása egyben szimbolikus is volt: a Milan akkor ismerte be, hogy többé nem tartozik az európai elithez, bár egy ideig még elvergődött Európában a svéd nélkül is a csapat. De az már tényleg csak a lassú haláltusa kezdete volt.

Ibrát a Milan egészen meglepő összegért adta el, a PSG pedig alighanem az évtized egyik legjobb üzletét kötötte. Ugyanis hiába volt Ibra 30 felett, a teljesítményén ez nagyon nem akar érződni és bár valószínűleg 30 évesen a mainál jobb futballista volt - fizikálisan biztos többet bírt - 34 évesen még mindig a szűk elit tagja. Talán mostanra jutottunk el, hogy ténylegesen csak 20 milliót érhet, hiszen vele már nem nagyon érdemes kettő, de maximum három évnél tovább tervezni. Ez az egész pedig még fájdalmasabbá tette a távozását, de azt valahol megszokhattuk, hogy Galliani tehetetlensége az eladásoknál még látványosabban érződik.

Valószínűleg ha nyáron Ibrahimovic úgy döntene, hogy a Milanba igazol, az olasz bajnokság 5 legjobb csatárából 2 is a Milanban játszana. (Nem sorrendben: Higuain, Dybala, Bacca és Icardi mellett). Vagyis azt nehezen lehetne tagadni, hogy személyében olyan plusz erővel gazdagodna a Milan támadósora, ami alapján a csapat - alighanem edzőtől függetlenül - a legtöbb lőtt gólra jó eséllyel pályázna. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ebben az esetben a kétcsatáros rendszer lenne ideális, és Zlatant végre huzamosabb ideig a "második csatár" pozíciójában láthatnánk, amire nem tudnék nála alkalmasabb játékost elképzelni. És elég arra gondolni, hogy vajon Bacca mire lenne képes Zlatannal a háta mögött, hogy összefusson a nyál a számban. Igen, az foci lenne a javából.

Csakhogy megint a régi probléma jönne vissza. Először is Ibra fizetése még mindig elit, tehát 10 milliónál olcsóbban nem lehetne megszerezni. Piaci értékéhez mérten még így is lemondana pár millióról, ugyanis szinte biztosan lenne Európában is olyan csapat, amelyik hajlandó ennél többet megadni neki évente, ráadásul egészen könnyedén. A Milannál viszont játékosokat kellene elküldeni (mondjuk max négy olyan játékos van, akiért potenciálisan könnyeket hullatnék), szerződéshosszabbítások eshetnek kútba és esetleg Bacca ügynöke is rákérdezhetne, hogy miért keres Ibra háromszor annyit, mint az ügyfele. Anyagi tekintetben tehát nehéz lenne kivitelezni, ráadásul ez rövid távú befektetés, ami illik ugyan a klub profiljába, de nem mondhatnánk, hogy ez előnyére vált volna a csapatnak. Ugyanúgy átmeneti megoldás, mint volt 2010-ben is, vagyis a csapat fő problémája megmaradna, csak épp egy Ibra méretű és minőségű szőnyeg alá söpörve. Ami bár nem a legújabb, de még mindig bőven a szoba dísze lenne.

Van egy másik aspektusa is Ibra potenciális érkezésének, ez pedig a valószínűség. Bármennyire is szeretne mondjuk az asszony Milánóba költözni (már ha valóban szeretne), ezt akár két év múlva is megtehetik, és ki tudja: Ibra talán addig még kupákért is harcolhatna. Akár Angliában, ahol eddig még nem futballozott. Magas szintű focira ugyanis még 35-36 évesen is bőven képes lehet, az idén 38 mérkőzésen szerzett 36 gólja és 14 gólpassza bőven ezt igazolja, még ha ennek nagy része a francia bajnokságban is történt.

Ráadásul azt se felejtsük el, hogy a Milan maximum az Európa Ligában játszhat jövőre európai porondon, ami nem tűnik olyan nagy kihívásnak az ő karrierjével, tehát valószínűbb, hogy inkább választ olyan csapatot, ahol reális esélye lenne a BL-ért küzdeni. Ha persze már idén megnyerné a sorozatot a PSG-vel (amire azért bőven van esély elnézve az idei formájukat), az sok mindent megváltoztatna, hiszen az egyetlen igazán fontos trófeát is begyűjtené. És akkor már csak az a kérdés, hogy mennyire motiválná, hogy az olasz, spanyol és francia bajnokság után az angolt is megnyerje, mely esetben a Leicester City még több angol csapat is szóba jöhet.

Röviden tehát: úgy gondolom ha valóban erős az asszony lobbija és a PSG BL-t nyer, akkor akár reálisnak is látnám a visszatérését, de egyébként csak akkor ha valamilyen érzelmi oknál fogva nagyon vissza akar térni.

És, hogy valami konkrét választ is adjak a feltett kérdésre, összességében inkább értékelném pozitívnak a visszatérését (naná, hiszen jó futballistákban nem bővelkedik a csapat), főleg azért, mert egyébként sincs jele annak, hogy eltökélt koncepció lenne a csapatépítés mögött, gyakorlatilag évente váltogatjuk milyen elv mentén igazolunk. Akkor pedig inkább érkezzen egy veterán világklasszis, mint egy újabb túlárazott tucatjátékos, akinél már fél év után az a kérdés hogyan lehetne átpasszolni a Genoának. Az már más kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mit kellene tennie a csapatnak...

Nem nehéz megtippelni a végeredményt, de azért szavazzatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr128506748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nesta13 2016.03.24. 18:24:43

Nem kell már Ibra ilyen idősen és ekkora bérel. Értem én hogy jó dolog a nosztalgia, de egyszer minden jónak vége van.
A pakliban meg simán benne van az is hogy ha vissza is térne sem lenne az aki volt, hanem mondjuk futna egy olyan szezont mint Kaká, és én ezt nem szeretném átélni megint. Ügy szeretnék rá gondolni mint Olasz gólkirály és vezére a kedvenc klubomnak.

dani027 2016.03.24. 23:23:08

@nesta13: Előbbit megértem, bár meggyőződésem, hogy Ibra valamilyen módon megszolgálná a neki fizetett pénzt. Több szurkoló, több eladott mez stb, és akkor még a góljairól nem is beszéltünk.
Utóbbitól valahogy nem tartok, Ibra 34 évesen is csodásan futballozik, ez Kakára már nem volt annyira jellemző, inkább várható volt, hogy messze nem lesz az a futballista, akit megszoktunk. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy a svéd ne lövöldözzön 15-20 gól körül a Serie A-ban 35 évesen is. Ha Toni 38 évesen gólkirály lehetett, akkor pont Ibra ne lenne rá képes? :)

Hefe 2016.03.26. 22:11:55

Ibra kellene, de ures a kassza.
süti beállítások módosítása