Curva Sud Ungheria

Bacca tényleg minden pénzt megér

2016. február 08. - dani027

Carlos Bacca valószínűleg csak azért érkezett a Milanba, mert a Gallianiék által első körben kiszemelt Jackson Martinez inkább az Atlético Madridot választotta. Martinez azóta a kínai bajnokság felé vette az irányt, Bacca pedig a Milanban bizonyítja, hogy alighanem ő a legértékesebb kolumbiai csatár jelenleg. Nem meglepő módon a Milanban is ő a legjobb támadó.

Carlos Bacca jelenleg az olasz bajnokság góllövőlistájának 3. helyén áll a maga 12 találatával. Teljesítménye egész évben kiegyensúlyozottnak nevezhető, jól jellemzi, hogy idén összesen egy olyan mérkőzés volt a bajnokságban, ahol 2 gólban is közreműködött góllal vagy gólpasszal. Utóbbi lehet, hogy elsőre nem hangzik annyira jól, de ezek a számok brutális hatékonyságot takarnak.

Először is, Bacca szerezte a Milan góljainak 34%-át. Önmagában ez nem kirívóan nagy szám, Higuain például 45%-on áll, igaz az argentin per pillanat a legjobb formában lévő játékos a legjobb formában támadó csapatban. Ami sokkal figyelemreméltóbb az az, hogy Bacca góljai mennyire sok pontot hoztak eddig Mihajlovics csapatának.

Kezdjük a legfontosabbal. Ha Bacca gólt szerez, vagy legalább gólpasszt ad, akkor a Milan nem veszít pontot.

 

Ez a hatékonyság egyébként általánosságában is jellemzi a Milant. Mihajlovics Milanja összességében meglepően hatékony ha gólt szerez. Ugyanis a Milan idén 35 gólt szerzett és egyik mérkőzést sem veszítette el. Tehát ha idén a Milan gólt szerez, az biztos egy pontot is jelent. Ebből következik, hogy ha kikapott, akkor nem talált be senki az ellenfél kapujába és nem mellesleg ezen a 6 találkozón 10 gólt kapott. 

A kolumbiai játékos 13 mérkőzésen volt valamilyen formában eredményes, ezalatt 9 győzelem és 4 döntetlen jött össze a csapatnak, ami 31 pontot jelent. A Milan összesen 40-et szerzett eddig. Ehhez ráadásul két kupameccs is összejött, ahol a Transfermarkt szerint 2 gólt és 2 gólpasszt szerzett, tehát itt nem is igaz, hogy egyesével szerzi a találatokat, igaz az ellenfelek is gyengébbek voltak. Ha picit még mélyebbre ásunk, akkor még egy dolog kiderül: Bacca csupán két olyan gólt szerzett, ami nélkül egyébként is nyert volna a Milan. Ide azokat a találatokat soroltam, ahol Bacca gólja már akkor érkezett, amikor vezetett a Milan, így a Frosinone elleni 4-2-es győzelem során szerzett gólja - ahol megszerezte a csapatnak a vezetést - értelemszerűen nem tartozik ide. Ez pedig azt jelenti, hogy a Bacca gólok és gólpasszok nélkül a Milannak összesen 15 pontja lenne.

És mi a helyzet azzal, ha a kolumbiainak nem jön össze a gól?

Ez a statisztika is érdekes. Eddig 11 ilyen bajnoki volt, ebből összesen 2-t tudott megnyerni a Milan. Döntetlent sikerült még 3-at is elérni, de a Milan mind a 6 veresége során gól nélkül maradt a halászfiú.

Kapaszkodjatok meg: ez 11 meccsen 9 pontot jelent.

 

Egyúttal azt is jelzik ezek a számok, hogy a Milannak nincsen B-terve Bacca mögött. Hiába küld fel Mihajlovics egyszerre 4 támadó szellemű játékost is, viszonylag kevés alkalommal tudják kiegészíteni Bacca teljesítményét. Ehhez leginkább Bonaventura áll közel, aki idén 12 gólban működött közre. Utána jön Niang 9 góllal, aztán Adriano 5-tel. Bonaventura gólja vagy gólpassza szintén sok pontot hozott a csapatnak (22), és nem véletlen a kapcsolódási pont a kolumbiaival: Jack és Bacca a bajnokság legjobb párosai közé tartoznak, ugyanis 4 gólját készítette elő Baccának Bonaventura, ami holtversenyben a legtöbb egy játékosnak adott előkészítés. Ezt az adatot árnyalja, hogy a Napolinál két játékos is képes volt 4 gólpasszt adni Higuainnak, a Milannak viszont csak egy ilyen játékosa van. A Whoscored 20-as listájára egyébként felfért még Adriano is, aki mindkét gólpasszát Baccának adta.

A Milannál tehát kulcsfontosságú lenne, hogy Bonaventura és különösen Bacca mellé mások is fellépjenek a gólok szerzésében, erre pedig megvannak az emberei Mihajlovicsnak. Niang egyre jobban játszik és a rengeteg mezőnyben elkövetett hibája ellenére folyamatos javulást mutat. A legutóbbi 7 meccsén 4 gólt szerzett és 2 gólpasszt is kiosztott. Balotelli sérülése után valószínűleg egyre jobb lesz, Mihajlovics tett rá utalást, hogy az erőnléte még finoman szólva sem az igazi. Ménezről pedig korábban már írtunk részletesebben. A sorból egyedül Adriano lóg ki, aki ugyan nagyon hasznos játékos lehetne, de Mihajlovics bizalmát fokozatosan elveszítette és a padon találta magát. Habár a brazilt nagyon hasznos futballistának tartjuk, elég valószínűtlen, hogy ő lép fel Bacca mellé, elsősorban a bizalom hiánya, esetleg a taktikai megfontolások végett. 

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr918370896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása