Curva Sud Ungheria

Ha a Milanon múlik, összejöhet a Bologna negyedik idegenbeli győzelme

A Milannak elég lenne két győzelem, és ott lenne az EL-ben. Csak épp senki nem akarja a hatodik helyet.

2017. május 20. - dani027

Ahhoz kisebb csoda kellene, hogy ne a Juventus legyen a bajnok 2017-ben is Olaszországban, ehhez csupán egyetlen győzelemre van szükségük a Crotone vagy a Bologna ellen. Mögöttük már forróbb a helyzet, a Roma és a Napoli fej-fej mellett küzd az igencsak értékes második helyért. Ez arról dönt, hogy kinek kell selejtezőt vívnia a Bajnokok Ligájáért, ami fontos, mivel az olasz csapatok mostanában nem jutottak túl sokáig a kvalifikációban. Ketten már biztosan kiestek az élvonalból, a Palermót és a Pescarát is a Serie B-ben látjuk jövőre. A remek formába lendült Crotone, az Empoli és a Genoa komoly csatát vívnak az élvonalbeli tagságért. Vagyis azt megállapíthatjuk, hogy a bajnokság elején és végén is komoly küzdelem folyik. Egyedül egy hely nem kell senkinek: a hatodik.

Bár a Milan háza táján is gyakran beszélnek arról, hogy cél Európa, azzal, hogy az ötödik helyre nincs reális esélye a csapatnak (ha egyáltalán akad még matematikai...) a hatodik hely az egyetlen, ahonnan kivívható az EL. Ez annak köszönhető elsősorban, hogy az Olasz Kupa döntőjét két olyan csapat vívta, amelyik már biztosan ott lesz valamelyik európai sorozatban - a Juve persze a BL-ben, a Lazio az EL-ben - vagyis a kupagyőzelemért járó Európa-liga a bajnoki hatodik helyezettre száll. Valamiért ezt mégsem erőltetnék annyira a csapatok, a Milan, Inter és Fiorentina formája is gyakorlatilag egyszerre lett egyformán pocsék. Bár információ hiányában nem állíthatjuk biztosan, hogy létezik olyan utasítás ezeknél a csapatoknál, ami alapján veszíteni kell, és elkerülni a hatodik helyet, ez mindenképpen elég gyanús ahhoz, hogy megvizsgáljuk a kérdést: miért annyira taszító az EL-indulás gondolata?

Valószínűleg nem önmagában az Európa-liga a probléma. Sokkal inkább az időzítés. A hatodik hely ugyanis nem garantálja az indulást, hanem selejtezőre ad lehetőséget. Ami azt jelenti, hogy a szezont másfél hónappal a szokásos időpont előtt, már júliusban (!) el kell kezdeni. Bár már rég volt, de talán emlékezhetünk rá: amiatt is morgolódtak a csapatnál, amikor az augusztusi BL-selejtezőre formába kellett hozni a játékosokat, pedig az csak pár héttel volt a normális kezdet előtt. Mivel ezzel a két szezon közötti pihenőidő is csökken, ezért jobban számolni kell a fáradtsággal és az esetleg ezekből fakadó sérülésekkel. A klubok nem véletlenül utálják, amikor nyáron is van valami elfoglaltsága a játékosoknak.

A Milan esetében ehhez az is hozzájöhet, hogy egyáltalán nem biztos lesz egyáltalán csapat júliusra. Legrosszabb forgatókönyv szerint is úgy kellene alakulnia a nyári programnak, hogy a kezdő legalább fele megváltozik, jobb esetben pedig még nagyobb takarítás is elképzelhető. A vezetőség ráadásul úgy képzeli, hogy az új igazolások 2/3-a áll majd Montella rendelkezésére a felkészülés kezdetén. Vagyis úgy állhat a dolog, hogy a keret egyik fele még soha nem játszott egymással, a másik pedig fél lábbal már az új csapatánál lehet. Ilyen körülmények között senki sem fókuszál szívesen a selejtezőkre.

A másik tényező pedig a Financial Fair Play - tudjátok, az a dolog, ami Berlusconiékat éveken át megakadályozta, hogy igazoljon a csapat -, amit európai porondon szereplő kluboknál valamivel komolyabban vesznek. Vagyis vagy az a helyzet áll elő, hogy mindenképpen igazolnak - egyértelműen a klub bevételein túl - és benyelik a későbbi büntetést, vagy eleve kevesebbet igazolnak, hogy kikerüljék a szankciókat. Egyik sem épp az a megoldás, amiről a klubok álmodoznak. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az El-selejtező bevételkieséssel is jár, ami hosszabb távon ugyan megtérülhet, de ahhoz már komolyabb menetelés is kell a sorozatban. A Milan és az Inter biztosan tervez nyárra ázsiai/amerikai turnét - valószínűleg valami a Fiorentinánál is lesz - amiből komolyabb összeget össze lehetne focizni, és az sem zárható ki, hogy jelentősebb marketingértékkel is bírna, ha épp a megcélzott piacon láthatnának komolyabb futballistákat szaladgálni a klubok mezében.

Végül még azt a szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy az EL kétfrontos terhelést követel meg a csapatoktól. Ez önmagában nem baj, amennyiben elég bő a keret. Azt viszont most még lehetetlen megállapítani, hogy a kispadon is lesznek-e megfelelő alternatívák. Ha például előre tudni/sejteni fogják, hogy a kispadról idén nyáron nem tudnak gondoskodni, akkor a kétfrontos terhelés inkább csökkentené a BL-be jutás esélyeit, mintsem növelné. Bár a kisebbik európai sorozatot is lehet tapasztalatszerzésre használni, plusz akár a fiatalok is előtérbe kerülhetnek, akik pl.: az új igazolások miatt háttérbe szorultak. Nyilván az sem elhanyagolható szempont, hogy az EL-indulással plusz egy olyan sorozat lenne, amiből elérhető a BL, vagyis nem kell mindent egy lapra feltenni a bajnokságban, ahol hosszú idő után komoly versengés alakulhat ki a csapatok között az első négy hely valamelyikéért.

A jelek szerint azonban mindegyik csapatnál úgy kalkulálnak, hogy ez nem ér annyit, hogy a szezont bő egy hónappal korábban kezdjék meg és még az anyagi veszteséget is kockáztassák érte. Ne értsétek félre: nem azt akarom bizonyítani, hogy elfogadható ha valóban szándékosan döntöttek úgy, hogy a szezon hátralévő részében ki lehet, sőt tulajdonképpen érdemes kikapni, csupán azt próbáltam szemléltetni miért dönthetnek így a csapatok, és miért nincs akkora verseny Európáért jelenleg, mint azt a szavak szintjén hangoztatják.

Éppen ezért nem feltétlenül lenne meglepetés, ha a Milannak a Bologna ellen sem lenne különösebben nagy mérkőzése. Sőt, azt gondolom, Nagy Ádámék komoly lehetőség előtt állnak, hogy 2008 után először, a San Siróban verjék meg a Milant. De ha tippelni kellene, azt mondanám, ez egy meglehetősen barátságos hangulatú döntetlen lesz, ami lényegesen kevésbé gyanús eredmény, miután a Bologna idén két sztárcsapattal szemben is tudott már pontot szerezni idegenben. Csak épp, mint tudjuk: a Milannak már ez is kevés, és amennyiben a Fiorentina és az Inter kikap a hétvégén - amire van esély, a Napolival, illetve a Lazióval játszanak - akkor a Rossonerinek már egy döntetlen is elegendő az utolsó körben a Cagliari ellen a hatodik helyhez. Vagyis reális forgatókönyv, hogy két kiscsapat ellen lejátszott döntetlennel is a Milané lesz az EL-selejtezős indulás.

Épp ezért most még csak a döntetlenre sem mernék fogadni.

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr9012527553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása