Curva Sud Ungheria

Vélemények a Milanról, nem Milan szurkolóktól - Interjú a River Plate Hungary szerkesztőjével

2016. február 16. - Szori

Folytatjuk sorozatunkat, melyben nem Milan szurkolókat faggatunk a Milanról. Mai "vendégünk" Berettyán Balázs,  a River Plate Hungary szerkesztője. Balázs egy nagyon színvonalas, több, mint 21.000 követővel rendelkező Facebook oldalt, valamint honlapot, YouTube csatornát és Instagram fiókot is üzemeltet. A kapcsolatfelvétel apropója első nyári igazolásunk, Leonel Vangioni volt, akiről szintén kikértük a véleményét a talán legnagyobb magyar River-szurkolónak.

10848016_1545039509069809_2394115465600516712_n.png

Először is szeretnénk megköszönni az interjút. Mit lehet tudni rólad? Hogy lesz valaki Magyarországon RiverPlate szurkoló?

Én köszönöm a megkeresést és az interjút. A Riverrel való kapcsolatom egészen régre nyúlik vissza, 2002-2003 körül láttam egy River-Boca Superclásicó összefoglalóját, teljesen magával ragadott a lelátói hangulat, a Dél-Amerikai futball, a szenvedély és az a leírhatatlan feszültség, ami ezt a meccset jellemzi. Debrecen szurkoló vagyok, így a piros fehér szín miatt is azonnal a River lett a szimpatikus számomra, nem tudom igazán megfogalmazni, de egyből azt éreztem, hogy én a “Milliomosok” szurkolójának születtem. :) Az internet segítségével utánanéztem a csapat történelmének, jelenének, múltbeli és jelenlegi nagy játékosainak, aztán 2004-től körülbelül amikor csak tehetem megnézem a meccseiket. Sokáig azt hittem, hogy szinte egyedül vagyok Magyarországon River szurkoló, de a RiverPlate Hungary oldal megalakulása óta kellemesen csalódtam, nagyon sok magyart érdekel az argentin bajnokság és sok új barátra tettem szert, akikkel napi szinten tudunk beszélni a Riverről. A Digi Sport jóvoltából élőben, magyar kommentárral láthatunk újra argentin bajnoki meccseket.

0_14.jpg

Pár éve nagy vihart kavart a csapat kiesése az első osztályból. Hogy élted meg? Most hogy áll a River?

Az egy nagyon rossz és sötét időszaka volt a klubnak, borzasztó volt átélni, a korábbi legendás hátvéd Passarella elnöksége alatt ámokfutást végzett, rengeteg pénzt kilopott a klub kasszájából, olyan játékosok voltak a keretben, akik méltatlanok voltak a River mezére és az Apertura - Clausura rendszernek köszönhetően hiába lettek hetedikek, a korábbi rossz szezonok miatt osztályozót játszott a csapat, ahol két meccs alapján a Belgrano bizonyult jobbnak és megtörtént az, amire senki sem számított: a csapat kiesett a másodosztályba. Óriási botrány volt, de a kezdeti sokk után szerencsére olyan játékosok jöttek vissza segíteni, akikkel az első osztályban is bajnokesélyes lett volna a csapat: Fernando Cavenaghi, Alejandro Dominguez, Leonardo Ponzio és David Trézéguet. Carlos Sánchezt megszerezték a Godoy Cruztól,akit tavaly az év legjobb Dél-Amerikában játszó játékosának választottak. A védelemben szerepet kapott az a Ramiro Funes Mori, aki nyáron igazolt az Evertonba, az argentin válogatottban meccsek óta kezdő és már a Barcelona is figyeli. Egyből vissza is jutott a River, Passarella-t természetesen nem választották újra elnöknek, helyette Rodolfo D’Onofrio került ebben a pozícióba. Azóta rendbe tették a klub pénzügyi helyzetét, átláthatóvá és kiegyensúlyozottá vált a klub gazdálkodása. A feljutás után egy évvel bajnokságot és CopaSudamericanat, tavaly pedig Libertadores kupát is nyert a River.

dt-1406716304.jpg

A másodosztályból a legszebb élményem az utolsó bajnoki meccs volt, történt ugyanis, hogy pont egy nagy családi összejövetelen vettem részt, ahol a család futball szerető tagjai együtt nézték a Spanyolok 2012-es EB elődöntőjét, ami egy időben volt a River ezen sorsdöntő (ha nyernek akkor bajnokok) meccsével. Én természetesen az argentin meccset néztem laptopon, először az unokatesóm csatlakozott hozzám, kíváncsi volt Trézéguet játékára, majd kb a 60. percre mindenki a River meccsét nézte, senki sem foglalkozott Xaviékkal. Rendkívül izgalmas találkozó volt, Trézéguet duplázott, 2-0-ra nyert a csapat, bajnok lett, visszajutott az első osztályba, óriási fieszta kezdődött Argentínában és nálunk is… :)

Leonel Vangioni igazol nyáron a Milanba. A neve ugyan jól hangzik focis berkekben, de őszintén szólva nem hallottam még róla. Nem is fiatal (lassan 29 éves), ezért is kicsit kétkedve fogadjuk az érkezését. Mit lehet róla tudni? Megállja a helyét a Serie A-ban? Esetleg egy jó cserének hozhatjuk?

Leonel ‘Piri’ Vangioni 2013-ban került a Riverhez a rivális Newell's Old Boys csapatától, ahol többnyire baloldali középpályást játszott, Ramón Díaz viszont balhátvédként számított rá. Rögtön az első meccsén egy óriási bombagólt szerzett Trézéguet passzából, amivel nyert is a csapat. Kirobbanthatatlan az első perctől kezdve, az egész bal oldalt bejátssza, 100%-ig támadó felfogású játékos, az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta az elmúlt években a csapatban. Nagyon jó bal lába van, több bombagólt is szerzett, rengeteget segíti a támadásokat, de a védekezésben is remekül helyt áll rutinjának köszönhetően. Nem véletlen, hogy Tata Martino tavaly többször is behívta a válogatottba. Szerintem mindenképpen erősítés lesz, ha a Milanba igazol, a Riverből nagyon fog hiányozni. Évek óta csábítja a Milan, nem hiszem, hogy a padra igazolnák. Szinte biztos vagyok, hogy nem fognak csalódni benne a Milan szurkolók és ahogy a Riverben, a Milanban is a csapat egyik erőssége lesz.

leonel-vangioni_river-plate.jpg

Miben jó Vangioni? Mik az erősségei, gyengéi? Kihez tudnád hasonlítani a játékát?

Ahogy korábban is írtam, egy rendkívül támadó szellemű szélsőhátvéd, akinek erősségei között meglehet említeni a technikai tudását, pontos beadásait, gyorsaságát. Gyengesége között talán a taktikai hiányosságokat tudom feljegyezni, mivel középpályásból lett hátvéd, de már 3 éve ezen a poszton játszik, szóval rengeteget fejlődött. Talán Armero játékához tudnám hasonlítani az övét, csak hogy maradjunk a Milannál. Ha végül összejön a transzfer remélem sikeresebb lesz, mint ő volt Milánóban.

Emanuel Mammana is szóba került, mint nyári célpont. Róla már hallottam, elég nagy tehetség. Jó párja lenne Romagnolinak? Klasszis válhat belőle? Jól járna vele a Milan?

Mammana bármennyire is hihetetlen, de hamarabb mutatkozott be az argentin válogatottban, mint a River felnőtt csapatában. A Rivernek évek óta nagyon jó a védelme annak ellenére is, hogy már 2 középhátvéd is távozott Európába. Mammana nem számít még stabil kezdőjátékosnak, de nagyon tehetséges játékosnak tartják és fényes jövőt jósolnak neki. Én úgy vélem minden adottsága megvan ahhoz, hogy igazi klasszis váljon belőle, de neki még szerintem 1-2 évet a Riverben kellene bizonyítania. Marcelo Gallardo személyében olyan edzője van, akinek a kezei alatt rengeteget fejlődhet és rövidesen szinte bármelyik európai nagy csapat erőssége lehet.

Bár most ketten is a Milan látókörébe kerültek a Riverből, korábban viszont nem sok argentin játékos fordult meg a San Siro szebbik öltözőjében. Látsz még más olyan fiatal tehetséget akár a Riverben, akár a Primera Division-ban, akit jó szívvel ajánlanál?

A River egyik nagy erőssége, hogyha elad 1-1 meghatározó játékost szinte azonnal pótolni tudja saját nevelésű fiatal tehetségekkel. Ilyen lehet Sebastian Driussi, aki még csak most lett 20 éves, de már 3. éve a felnőtt keret tagja, argentin utánpótlás válogatott csatár, szerintem róla nagyon sokat fogunk még hallani. A másik nagy tehetség, a 22 éves ballábas irányító, Gonzalo Martínez, akit már 9 millió euróra taksál a Transfermarkt. Lucas Alario 23 éves csatár, tavaly érkezett a Colón együttesétől Teófilo Gutiérrez (aki Carlos Bacca csapattársa a kolumbiai válogatottban és egyik legjobb barátja is) pótlására és egyből gólt szerzett a Libertadores kupa elődöntőjében és döntőjében is. Végezetül a csapat egyik legnagyobb értékét tudnám elképzelni egy nagy Serie A-s csapatban, a kolumbiai válogatottal a 2014-es VB-t megjárt Éder Álvarez Balanta-t, akinek az elmúlt szezonja nem úgy sikerült, ahogy eltervezte, de Funes Mori távozásával újra stabil kezdő lett és egyre jobb teljesítményt nyújt.

viudez-milan-rf_563441_1.jpg

Tabaré Viúdez jelenleg a River játékosa, aki fiatalon a Milanban is megfordult. Sok lehetőséget nem kapott, talán 1 percet töltött a pályán tétmeccsen. Megtalálta a számítását Buenos Aires-ben? Alapembernek számít?

Tabaré Viúdez a jelenlegi River edzőnek a játékosa volt az uruguayi Nacional együttesénél, ahol nagyon jó teljesítményt nyújtott. Az első meccsein parádésan játszott, átlagon felüli gyorsaságával és technikai tudásával kiemelkedett a mezőnyből, meccseket döntött el, viszont amilyen gyorsan berobbant, olyan gyorsan esett vissza a teljesítménye és képtelen a kezdőbe kerülni, pedig Gallardo mester kedveli. Nagy a konkurencia a támadó szekcióban és szerintem Ő a 4-2-3-1-es rendszerben jobb, illetve balszélsőként képes a legjobb teljesítményre, viszont a River nagyon ritkán játszik ebben a szerkezetben, így igazából nem illik bele sokszor a csapat játékába. Mindenesetre én nem írnám még le, mert egy értékes játékos, de sokat kell még letennie az asztalra, ha meghatározó játékossá akar válni.

Vált ki belőled pozitív vagy negatív érzelmeket a Milan?

Mindenképpen pozitív érzelmeket vált ki belőlem a Milan, sőt ha lehet ilyet mondani az olasz bajnokságból ezt a csapatot kedvelem a legjobban, már csak a piros szín, illetve a 2007-es Klub VB döntőben a Boca Juniors ellen aratott 4-2-es győzelem miatt is. :)

2004 és 2007 között elég sok meccsüket néztem, a klub szerintem egyik fénykorát élte ebben az időben, élmény volt nézni Stam, Maldini, Nesta, Cafú, Crespo, Shevchenko, Pirlo, Kaká, Seedorf, Inzaghi játékát.

filippo_inzaghi_clarence_seedorf_boca_juniors_aqfdbibvew2l.jpg

Mit gondolsz a Milan jelenlegi helyzetéről? Hogy jutott ide, és hogy kerülhet vissza a csúcsra?

Úgy gondolom a nem megfelelő klubvezetés miatt juthatott ide Európa egyik legjobb és legsikeresebb csapata, aki az utóbbi időben méltatlanul szerepel a klub hírnevéhez. Mintha talán az egész olasz fociban kevesebb pénz lenne, mint korábban és emiatt nem tudnak olyan játékosokat ebbe a bajnokságba csábítani, akikkel újra a régi fényében tündökölhetne a liga.

Kit fogadnál el a Riverben a Milanból?

Carlos Bacca-t mindenképpen, a Rivernek nagyon sok jó kolumbiai játékosa volt, talán Teófilo Gutiérrez barátjával összebeszélnek és egyszer együtt rohamozzák a Boca kapuját River mezben. :) Tetszik még Bonaventura, Donnarumma és Bertolacci játéka is.

1602812_heroa.jpg

Mi lenne ma egy River-Milan meccs végeredménye? :-)

A River most elég nagy változáson megy keresztül, a tavalyi Libertadores győztes csapathoz képest most egy új gárda épül, 6 meghatározó játékos távozott, viszont érkeztek is olyan – Dél-Amerikában sztárként kezelt – játékosok, mint pl. Andrés D’Alessandro, akikkel talán sikerül megfelelően erősíteni, így egy nagyon izgalmas, nyílt meccsen 2-2-es döntetlent tippelnék. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr888394460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása