Curva Sud Ungheria

Ennél nem lesz egyszerűbb út a döntőbe - Milan-Alessandria

2016. február 29. - dani027

Lehet-e a szezon eddigi legfontosabb meccsének nevezni egy olasz kupa elődöntőt, ha történetesen a leendő ellenfelünk az olasz harmadosztályban vitézkedik? Simán! Jelentőségét tekintve mindenképpen. A tét ugyanis nem kicsi. Egy győzelemmel (de akár döntetlennel is), a Milan hosszú idő után bejutna az olasz kupa döntőjébe és egyúttal megerősítené az EL-helyét is. Nézzük hogyan.

Út Európába

Biztosan lesznek fanyalgók, akik lenézik a kisebbik kupasorozatot, de a mai Milannak létfontosságú, hogy legyen újra hétköznap is rendszeres jelenése valamilyen kupaporondon és az erőviszonyokból kifolyólag az Európa Liga tökéletes terep lenne ennek a csapatnak. Ott aligha várható, hogy egy Bayern vagy Barcelona ellen 4-5 gólos különbségbe fut bele a Milan és megfelelő nyári erősítésekkel akár a végső győzelemre is rá lehetne startolni. Egyébiránt ha a gyengébbik sorozatban nem tud legalább az elődöntőig elvergődni a Milan, akkor valószínűleg gyorsan kiderül, hogy semmi értelme nincs BL-ről álmodozni, kivéve ha egy év alatt mégis talál egy igazi Mr. Beant Berlusconi és az új tulajdonos jelentős összeget invesztál a csapatba.

Jelen állás szerint a Milannak valami brutálisan szar szezonhajrát kellene produkálnia ahhoz, hogy jövőre a csütörtök estéinken ne kelljen a csapatért izgulni (vagy opcionálisan brutálisan jót, mely esetben a kedd-szerdáink lennének betáblázva). Nézzük mely esetekben maradna le a Milan Európáról.

  • Az Alessandriát nem tudja legyőzni és a kiscsapat jut a döntőbe, ahol megveri a Juventust, a Milan pedig 6.  vagy annál rosszabb helyen zár a bajnokságban. Ebben az esetben ugyanis a kupaszereplésért járó európai helyet megkapná az Alessandria.
  •  A Milan nem nyeri meg a kupát, aminek győztese a másik ágról kerül ki és a bajnokságban lecsúszik a 7. helyre. Ebben az esetben az történik, hogy a kupagyőzelemért járó kvóta (valószínűleg) a Juventushoz kerülne, de mivel a torinóiak körülbelül 100%-os eséllyel jövőre is BL-ben indulnak, ezért ez a hely a bajnokság 6. helyezettjére száll.

Abban az esetben viszont a Milan indul az EL-ben, ha

  • megnyeri a kupát
  • a Juventus nyeri a kupát és a Milan legalább 6. a bajnokságban.

Még azt sem zárhatjuk ki, hogy végül a kupának nem is lesz köze a Milan szerepléséhez, ugyanis az 5. hely még mindenképpen elérhető közelségben van.

A lényeg viszont, hogy a Milan sorsa a saját kezében van az EL-t illetően.

De mi a helyzet Alessandriában?

Amióta legutóbb találkozott a két csapat az Alessandria csupán egyetlen találkozót tudott megnyerni, ennek köszönhetően a bajnokság 5. helyére csúsztak vissza és jelenleg nem állnak play-off helyet érő pozícióban sem. Nagy lemaradásuk ezekhez a helyekhez egyébként nincs, egyetlen forduló alatt sok minden megváltozhat. Mindenesetre azt elárulhatja, hogy most nincsenek olyan jó formában, mint november-december tájékán. A Milannak tehát nincs mitől tartania a találkozón.

Ez egyébként olyasmi, amit Mihajlovicsnak és a csapatnak sem szabad figyelembe venni. Bár nem kifejezetten kemény ellenfél vár a Milanra, nem engedheti meg magának a szerb, hogy túl lightos kezdőt küldjön fel a pályára. A múltkori Mauri-Poli kettős helyett például egészen nyugodtan lehet szerepeltetni a héten pihenő Montolivót, kiegészülve Bertolaccival vagy Kuckával. De talán a játékosok személyénél fontosabb lesz, hogy fejben is megfelelően készüljenek a találkozóra. Ha úgy állnak ki, hogy "ez csak egy harmadosztályú csapat, bármikor verjük őket", akkor akár bajba is kerülhet a Milan, mert az Alessandria játékosai biztosan nem ebben a szellemben lépnek majd pályára. Mihajlovicsnak tehát elsősorban itt lesz dolga és akár már a kezdő összeállításával is jelezheti a játékosoknak milyen mentalitást vár tőlük ezen a találkozón. A tét ugyanis sokkal nagyobb az európai kupaszereplésnél. 

A Milan utoljára 2003-ban nyerte meg az Olasz Kupát és az utolsó döntőt is ekkor játszotta a csapat. Egyébként ez mindig is olyan terület volt, ahol kevés vizet zavart a klub, történetünk során összesen 5 győzelmet sikerült felmutatni, igaz volt emellett még 6 döntője a csapatnak. Az utolsó megnyert kupa sem ma volt (ha nem számoljuk a Berlusconi kupákat, meg ilyeneket), ugyanis 2012-ig kell visszamenni, akkor az Olasz Szuperkupa került a vitrinbe, míg néhány hónappal korábban a Serie A-t nyerte meg a klub 18. alkalommal. Azóta síri csend, és a Milan közelében sem nagyon volt bármilyen sikernek (bár ha Muntari gólját megadták volna...). Ha bejutna a fináléba a Milan (ahol elég valószínű, hogy a Juventus következne) természetesen az esélytelenebb csapat lenne, de legalább a lehetőség ott volna a játékosok előtt, hogy valamit nyerjenek a csapattal.

Mihajlovics szempontjából is mérföldkő lenne már a döntő is, hiszen edzőként még a Szabadföld Kupát sem zsebelte be és a döntő is új dolog lenne számára, igaz talán most van először olyan csapat élén, ahol van némi esélye nyerni. Ennek ismeretében nem tartom valószínűnek, hogy a szerb hagyja elaludni a srácokat az elődöntőben, legyen bármennyire is alacsony osztályú az ellenfél.

Várható kezdők:

Milan (4-4-2): Abbiati; Abate, Romagnoli, Zapata, Antonelli; Honda, Mauri, Poli, Boateng; Bacca, Balotelli. All .: Mihajlovic

Alexandria (4-3-3): Vannucchi; Saturday, Terigi, Morero, Sperotto; Vitofrancesco, Mezavilla, Nicco; Fischnaller, Bocalon, Marras. All .: Gregucci

A találkozót a Digisport 3 közvetíti élőben, interneten pedig ITT nézhetitek a találkozót. 

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr718426032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása