Curva Sud Ungheria

Beszéljünk egy picit Európáról!

2015. február 28. - dani027
Most még van értelme feszegetni ez európai szereplés kérdését. Hat pontra vagyunk az 5. helytől, ez simán fogható egy stabilabb tavasszal. Különösen időszerűnek érzem a témafelvetést, hiszen a jelenleg 5. Fiorentina két nagyon komoly meccset vív a bajnokságban, a Milanra viszont a két veronai klub vár. Ha a megnyerjük a soron következő két meccset, akkor jó esély kínálkozik arra, hogy csökkentsük a hátrányt. Itt tehát a lehetőség, hogy kicsit kozmetikázzák a szezont.


Európa Liga. Kell a Milannak?


Köztünk van még persze a két genovai csapat is, nehéz lenne megtippelni, hogy meddig bírják erővel. Viszont a különbség csak három pont, ennyivel kellene a hátralévő fordulók alatt többet szerezni. Nem lehetetlen. Az Inter 2 pontos előnye is hozható. Ahogyan a felvezetésben is említettem még az sem megoldhatatlan, hogy a Fiorentina hat pontos előnyét lefaragjuk, de ehhez kell egy jó széria. Mondjuk mostantól. 

Az a helyzet ugyanis, hogy a Fiorentinára két rangadó vár a bajnokságban (Inter, Lazio), amit közte egy Juve elleni kupameccsel öblítenek le. Aztán jöhet a Milan elleni meccs. Nekünk ez úgy néz ki, hogy a gyenge Chievo és Hellas Verona kettősét kellene legyűrni. Mondhatjuk nem ugyanolyan szintű kihívás. Nehéz elképzelni, hogy a firenzeiek ebből a szériából csak győzelemmel jöjjenek ki, így itt a lehetőség. Feltételezve, hogy a Milan leveri egész Veronát (ami azt is jelentené, hogy oda-vissza kisöpörtük őket), elég egy botlás is, hogy izgalmas, érdekes legyen a Fiorentina-Milan. Ehhez azonban tényleg kell a hat pont. Ha a következő három bajnokin nem sikerül érdemben faragni a hátrányból, akkor szépen, lassan beletörődhet mindenki, hogy a Milan jövőre is kimarad az európai párharcokból. De ha már itt tartunk: kell nekünk a második számú kupasorozat?


Ha kell az Európa Liga őket kell elsősorban megverni.

Ezúttal nem hozok statisztikákat, számokat, csak és kizárólag a saját véleményemre támaszkodok. Ez pedig az, hogy nincs szükségünk az Európa Ligára. Kizártnak tartom, hogy valóban komolyan vennénk egy olyan sorozatot, ami nem fizet túl jól, ellenben komoly megterhelés a játékosoknak. Nagyjából ezzel össze is foglaltam aggályaimat, de azért nem ússzátok meg ennyivel. 

Az Európa Liga semmilyen téren nem hasonlítható a "nagytesóhoz", amit mindenki komolyan vesz, a szurkolókat is lázba hozza és ami mondjuk ki: a klubfutball mércéje. Európa Ligát lehet nyerni közepes játékosállománnyal is, esetleg 1-2 kiemelkedő labdarúgóval. Ebből a szempontból egyértelmű, hogy a Milannak manapság inkább ez a szintje, azt hiszem jobb is nem belegondolni abba, hogy milyen vérengzésbe futhatna bele a Milan mondjuk a Real ellen. 


Jó ez nem ér, itt még El Shaarawy is kettőt vert.

Ha tényleg komolyan vennénk az EL-t, akkor nem lenne kifogásom ellene. Érkezne egy jó edző (mondjuk Montella), szabad kezet kapna a csapatépítéskor és máris lenne értelme komolyan belevágni egy ilyen projektbe. Azonban nem gondolom, hogy valóban felmerül a vezetőinkben, hogy EL-t nyerjünk. Azzal ugyanis beismernék, hogy Európában maximum a középcsapatok szintjén állunk, és még azok között sem lenne első a Milan. Nem, Berlusconi még ott tart, hogy nem cserélné el a keretet egyetlen más olasz csapatéra, holott valljuk be: körülbelül Pogba egymagában többet ér, mint a komplett Milan. Amikor legutóbb a Milan az UEFA kupában szerepelt is csak szóban érdekelt minket a végső győzelem. Elméletben jól hangzott, hogy nyerhet a csapat egy olyan trófeát, ami még nincs meg, valójában viszont soha nem volt prioritás az UEFA kupa, ez pedig egyértelmű volt az erőforrások csoportosításakor. Igaz, akkor még a győzelem nem járt BL-kvalifikációval, így talán nem szerencsés erre alapozni. Most ebből a szempontból logikusabb lenne rámenni a győzelemre.

Arra viszont alapozhatom felvetésem, hogy igazából anyagilag nem éri meg bevállalni a kisebbik kupasorozatot. Töredékét fizeti csak a BL-pénzeknek, így a Milan költségvetésének sem adna különösebb löketet. Nálunk ez most kulcsfontosságú, mert nagyon hiányzik az az évi 40-50 milló, amit a BL-ből gyűjtött be a Milan.


Elsősorban ezeket kellene kitermelnie a csapatnak.

Ennek ismeretében pedig úgy vélem ezúttal is a bajnokságra fókuszálnánk, ahol több meccs által, de gyengébb ellenfeleken keresztül kell kiérdemelni a BL-t. Bármennyire nem tartom különösebben komoly sorozatnak az EL-t, jelenleg nem tartom elképzelhetőnek, hogy a Milan képes lenne legyőzni mondjuk a mostani csapatok közül a Wolfsburgot. Habár ők például jövőre valószínűleg egyel feljebb kerülnek, minden évben akad egy kiemelkedő ellenfél, ami még komolyan is gondolja a győzelmet. 


Van azonban másik oldala is ennek a kérdésnek. Olasz focival kapcsolatban szinte már közhelynek számít, hogy nem érdekli a csapatokat az Európa Liga, így aztán hamar ki is esnek. A közhely ellenére ebben bőven volt igazság, viszont idén mintha változott volna ez a folyamat. Szinte mindegyik csapat komolyan veszi a dolgát, ennek is eredménye, hogy jelenleg a legjobb 16 között 5 olasz csapat is van. A sorsolást elnézve jó esetben ebből kettő lesz ott a 8 között, de így is sikerként, egyértelmű előrelépésként könyvelhető ez el. 

Hogy miért fontos ez?

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a BL és EL-meccsekért is komoly pontokat lehet szerezni a bajnokságnak és a csapatoknak is. Tehát a győzelmek egyszerre jók a bajnokságnak és a kluboknak. A Milan helyzetére lefordítva: egy évnyi kihagyást még elbír a csapat, de ha folyamatosan kimarad a körforgásból, akkor kikerülnek azok a pontok, amiket az elmúlt évekből hoztuk. Ennek az lenne az eredménye, hogy a legközelebbi BL-szereplése alkalmával a Milannak rossz kiemelése lenne. Persze ha jön egy milliárdos és segítségével 4-5 világklasszissal jut vissza a csapat, akkor ez tulajdonképpen mindegy, legalább tutira érdekes lesz a csoportkör is. :)

A következő meccseknek tehát az idei szezonra nézve is lehet hatása. Ha cél az EL-be jutás, akkor kötelező hat pontot gyűjteni a Chievo és a Hellas Verona ellen.

Végezetül kíváncsiak vagyunk arra, hogy ti hogyan látjátok ez európai szereplés kérdését. Szavazzatok, esetleg fejtsétek ki bővebben véleményeteket kommentben.


Ui.: a meccs szombat este, 20:45-kor lesz, a Digisport 1 közvetít. - Csak, hogy valami konkrétan a meccsről is legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr698225968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Horváth 2015.03.01. 11:18:11

Húúú, lehet, egy kis szerénység elférne Milánó sötétebbik felében
süti beállítások módosítása