Curva Sud Ungheria

Galliani, a fantasztikus transzferguru

2016. március 21. - dani027

Galliani kétségtelenül meghatározó figurája az európai klubfutballnak. Az általa elvégzett munkának is köszönhetően a Milan tulajdonképpen két évtizeden át meghatározó alakja volt a labdarúgásnak. A csapatnál sikerült megtalálni a megfelelő egyensúlyt. A pénzt Berlusconi öntötte a csapatba, a jó szakmai munkát a top edzők biztosították, az alapanyagot pedig Galliani dolgozta egybe. Berlusconi anyagi nehézségei a rendszert alaposan megbontották. Azóta a jó szakmai munka sem biztosított és Galliani tudománya is látványosan elfogyott.

Arról már részletesen is értekeztünk, hogy a Milan anyagi lehetőségei nem feltétlenül indokolják az eredmények ilyen drasztikus visszaesésért, a klub bevételei ugyanis továbbra is az legjobbak közé tartozik az olasz csapatok között. Ezúttal részleteiben nézzük meg, hogy az ebben az időszakban megszerzett játékosok milyen döntésnek bizonyultak az évek során. A vizsgálat elsősorban a 2010 és 2016 közötti időszakra vonatkozik. Ez alapján három különböző szakaszra oszthatjuk a klub átigazolási politikáját.

1. Építsünk top csapatot! 2010-2012

2010 nyarán a Milan belekezdett egy újraépítési szakaszba, ahol klasszis játékosokkal sikerült feltölteni a keretet. Elsősorban természetesen Ibrahimovic érkezése keltette fel a világ figyelmét, a svéd játékos gyakorlatilag önmagában garantálta az eredmények jelentős javulását. Az igazolást követően joggal lehetett dicsérni Gallianit, aki az egyértelmű piaci hátrány ellenére (már akkor sem vehette fel a versenyt a klub a top klubokkal) szerezte meg a csatárt, akit Messi és Ronaldo mögött nyugodtan nevezhettünk a világ 3. legjobb támadójának. Mellé ráadásul sikerült olyan hasznos játékosokat szerezni, mint Robinho, Boateng vagy Cassano és velük együtt már komoly bajnokesélyesnek számított a Milan, és végül össze is jött a 18. cím a klubnak. Ebben az időszakban reális esély kínálkozott a kupák megnyerésére, akár a BL-menetelésre is, csakhogy azt valószínűleg már akkor is tudták, hogy hosszútávon semmiképpen sem lehet azt a látszatot kelteni, hogy van pénz, miközben éppenséggel nincs. Talán ennek ismeretében érkezett a Milanhoz El Shaarawy, aki egyértelműen inkább a jövő embereként lett igazolva.  

 

2. Építsünk a fiatal, olasz játékosokra! 2012-2015

Az utóbbi évek legnagyobb hazugsága lett abból a sztoriból, hogy fiatal, olasz tehetségekre építjük a csapatot. 2012-ben Ibráék távozása után Pazzini, Constant, Acerbi, De Jong, Salamon, Niang, Gabriel, Zapata és Krkic érkezett. Később még Vergara és Saponara lett a projekt keretében szerződtetve. Tehát a nagy fiatalítási projektben mindösszesen kettő olasz játékos érkezett, (El Shaarawy ugye egy évvel korábban, De Sciglio pedig saját nevelés volt) de Acerbi fél évvel később már másik csapatot erősített, Saponara pedig szintén nagyon hamar távozott a csapattól. Általánosságában egyébként a fiatalításként emlegetett projekt játékosai közül egyedül Niang kapott rendszeresen lehetőséget a csapatban, de neki sem volt folyamatos helye a Milanban. A legtöbb fiatal játékos azonban örülhetett ha néha a kispadra leülhetett.

3. Kivételesen van pénz, akkor költsünk! 2015-?

Ez volt a legutóbbi Mercato, ahol sikerült körülbelül 90 milliót eltapsolni a piacon. Azóta kiderült, hogy Bacca és Romagnoli tuti megoldást jelentenek még évekig (az más kérdés, hogy lehet nem a Milannak), azonban a drágán érkező Bertolacci egyelőre semmilyen tekintetben sem igazolja a vételárát. Furcsán váratlan volt ahogyan ismét elkezdett költeni a Milan - ezt akár a tulajdonoskeresésnek is tulajdoníthatjuk -, de a nagy összeg ellenére nem sikerült úgy megerősíteni a csapatot, hogy reális cél legyen akár csak a 3. hely. Legalábbis a pozícióért küzdő csapatok lényegesen jobb játékosállományt raktak össze a Milannál.

Állandóság - Az meg mi fán terem?

Az előző 5 év átigazolásait megfigyelve egy dolog világosan kitűnik: a Milan NEM igazolt olyan játékost, aki utána hosszú évekre meghatározó tudott volna lenni a csapaton belül. Az alábbi táblázatban azt foglaltam össze, hogy az igazolásaink mennyi időt töltöttek a Milanban. Az adatok árulkodóak lesznek.

Megjegyzés: a táblázatban lehetnek véleményes helyre rakott játékosok, melyben a szerző enyhén szólva is limitált matektudása potenciális hibaforrás.

 

12 olyan játékost számoltam, akik vagy játszottak egy évet a Milanban, vagy legalábbis a nekik jutó fél év során meghatározó teljesítményt nyújtottak. Így kerülhetett be a felsorolásba Paletta vagy Taarabt, akik egyébként csak 6 hónapig mondhatták magukat Milan játékosnak. Olyan ember is ide került, aki ugyan több időt töltött el egy évnél, de valamilyen oknál fogva (sérülés, betegség) nem tudtak egy jó szezonnál többet felmutatni.Ezek alapján összesen 19 olyan játékosa volt a Milannak, aki eleve "tölteléknek" érkezett, vagyis a kispad mélyítésének céljából lettek szerződtetve, vagy eészen egyszerűen elvétve kaptak lehetőséget a csapatban. Azokat is ide soroltam, akik kevés időt töltöttek a Milanban és akkor sem nyújtottak meghatározó teljesítményt.

9 olyan futballista volt, aki 2 évet eltöltött a Milanban. Közülük kiemelkedik Ibrahimovic, aki nyilván nem a teljesítménye miatt ment el, hanem a fenntarthatatlan költekezés miatt.

3 szezonnal mindösszesen 6 játékos büszkélkedhet, míg a 4 szezonos játékosok között négyet találhatunk. Közöttük azonban többnyire olyan játékost találunk, aki maximum 2 évig tudott olyan teljesítményt nyújtani, ami miatt egyértelműen helye volt a kezdőcsapatban. 4 évet töltött el például Nocerino is a Milan játékosaként, de az első évét leszámítva nem volt alapember és többször is kölcsönbe került.

Olyan játékos pedig nem volt, aki az 5 év igazolásai közül 5 évet a csapatnál töltött volna.

Ebben az időszakban egyébként az alábbi játékosok voltak eleve a Milannál: Abbiati, Abate, De Sciglio (csak 4 év a felnőttek között). A csapat tehát, aminek éveken át az állandóság volt az erőssége, alig rendelkezik olyan futballistákkal, akik a klub identitását ápolták, továbbvitték volna. Ez a generáció 2012-ben visszavonult és azóta sem pótolta senki.

Baklövések

Galliani ráadásul, mint menedzser sem állt a helyzet magaslatán, ugyanis számos hibát követett el a piacon. Mentek el olyan fiatal játékosok, akikhez ragaszkodni kellett volna, közben pedig érkeztek olyanok, akikre nem lett volna szükség. Az évek során több egyébként tehetséges játékost engedett el a Milan, akik később más csapatoknál igazolták a bennük lévő potenciált. Ilyen például Darmian, Szokratisz, Aubameyang, de jó eséllyel ide lehetne sorolni El Shaarawyt is. Az nagyon is elképzelhető, hogy ha folyamatosan a Milanban maradtak volna - vagy mondjuk csak kölcsönnel engedjük el őket máshoz - akkor ma nem tartanának itt, ugyanakkor ha tisztában voltak a klub anyagi helyzetével - márpedig náluk ki lehetett volna jobban képben - akkor mégis hogyan láthatták úgy, hogy a Franciaországban egyre biztatóbb Aubameyangot eladhatjuk 1 millió euróért? Vagy a szélsővédő poszton egyébként is szegényes csapatba, hogy nem fért be Darmian? Esetleg a hibázgató, de nagy potenciállal rendelkező Szokratisz hol fejlődhetett volna jobban ha nem Nesta és Silva mellett? Valójában ha megnézzük a keretet, akkor egyikük esetében sem feltétlenül volt indokolt az eladás és mégis megtörtént. Valamiért mi nem láttuk bennük azt, amit más csapatok igen.

Közben pedig jöttek a megmagyarázhatatlan tucatjátékosok vásárlása. Traoré, Meszbah, Constant, Acerbi és társaik, akik maguk sem értették talán mit keres rajtuk a mez és cseppet sem az ő hibájuk, hogy végül nem tudtak teljesíteni ekkora elvárások mellett. A képességeik alapján nem is volt indokolt semmiféle elvárás, de a helyükben ki mondott volna nemet a Milan váratlan hívásának?

És akkor az eladásokról még nem is beszéltünk, ezen a területen ugyanis még jobban érződik Galliani tehetetlensége. Kezdve azzal, hogy Pirlót elengedtük négy bajnoki címet nyerni a Juventushoz ingyen (!), Patót inkább aprópénzért engedtük el, mint jókora pénzért és egy világklasszisért, majd kvázi ingyen elengedtük Ibrát Párizsba (a svéd valahogy látványosan nem akarja igazolni azt a tézist, hogy már öreg), a fantasztikus El Shaarawy-transzferrel bezárólag. És itt nem elsősorban nem a távozásuk szükségességét vitatom, hanem az árakat. Valahogy mindig sikerül azt a pillanatot megragadni egy játékos eladásakor, amikor már a kutyának sem kell és a pár milliós összegnek is lehet örülni. Mindezt olyan piaci körülmények között, ahol a tendencia alapján az árak épp felfelé kúsznak. És amíg mások ezt ki is használják és a játékosaikért szemtelenül nagy összeget kérnek (mondjuk nyáron a Roma), addig mi itt is leragadtunk a kétezres évek közepén, amikor a csapatok kevésbé voltak hajlamosak kifizetni 30-40-50 milliókat alig bizonyított játékosokért. 

De azért a zseniális szeme olykor kiszúrt egy egyszezonos Nocerinót, egy szerethető Kuckát és Bonaventurát. Próbáljatok meg velük vigasztalódni.

Tekintve, hogy a keretben lévő piacképes játékosok száma évről évre rohamosan csökkent nem meglepő, hogy valószínűleg Silva volt az utolsó olyan játékos, akin profittal sikerült túladni. Többnyire már az is sikernek számított a klubnál, ha végül sikerült egál környékére kihúzni és ugyan nyereség nélkül, de legalább a veszteségeket elkerülve jöttünk ki egy üzletből. A sort az idei nyár jó eséllyel megtörheti, mivel Bacca, Romagnoli, Donnarumma, Adriano és Ménez iránt is lesz érdeklődés és a 90 millió eurós veszteség elkönyvelése után nehéz lesz nemet mondani az első csapatnak, aki letesz valamelyik értékesebb játékosért 40-50 millió eurót. Amiből összességében akár jól is kijöhetne a Milan - elvégre a játékosokból sikerült egy kis plusz pénzt összehozni, halleluja! - csakhogy nem nagyon vannak illúzióim azzal kapcsolatban ha ez megtörténne, akkor a pénz soha nem lenne visszaforgatva és augusztusban 6 év alatt a 4. csapatépítési koncepcióba kezdenénk. Ki tudja, lehet ezúttal az afrokubai fiatal tehetségek felé nézelődik majd a csapat.

Az évek során sikerült arra a pontra eljutni, hogy sem Berlusconiban, de főleg nem Gallianiban nem maradt egy cseppnyi hitem sem. Így ha esetleg valamilyen csoda folytán valódi befektetőt sikerülne találni, aki valamilyen csoda folytán pénzzel is rendelkezik és valamilyen csoda folytán még fizet is a határidőre, akkor leginkább azzal lehetne meggyőzni a csapatépítés komolyságáról, ha a Kopasz az első között távozna a csapattól. Ha pedig ez túl drága lenne, akkor olyan pozícióba helyezni, ahol remélhetőleg fele annyi kárt sem tud okozni a csapatnak, mint amit sportigazgatóként művel egy ideje. 

Szavazzatok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://curvasudungheria.blog.hu/api/trackback/id/tr238448636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nesta13 2016.03.21. 18:09:43

Aubameyang Németországban szárnyal és nem Franciaországban csak egy apró pontosítás.

Galliani pedig kiöregedett ebből az egészből, már rég mennie kellet volna. Viszont még nem lesz tulajdonos csere addig nem lesz sportigazgató csere sem ezt biztosra lehet venni.

babo0410 2016.03.21. 19:33:35

Sajnos a Milannak nagy fékje lett Galliani. A Juventus megmutatta hogyan kell kevés pénzből jó csapatot építeni, és ezzel a bevételeket is növelni. Elnézést, hogy megint a Juventust hozom példának, de a ti esetetekben remek példa. Ott volt Pogba tök ingyen, most akár 100 milliót is adnának érte. Ott van Coman, ingyen jött, a Bayern a kölcsön végén 28 millióért viheti. Ott van Vidal, 12-ért jött, sokat köszönhetünk neki, 40-ért ment. És lehetne még sorolni. Idén meg jött Zaza, jött Dybala, Rugani, és egyiket sem hajlunk eladni. Gallianit nem tartom jó sportigazgatónak. Ő is ugyanaz, mint anno Moggi volt. Neki is megvoltak a piszkos módszerei. Szerintem Galliani csak akkor tud jól igazolni, ha sok pénze van. És nem csak igazolásokra, de fizetésekre is. Jó példa erre Ibra, akinek hihetetlenül magas volt a bére. Vagy T. Silva is sokat keresett. Ha nincs pénz, akkor Galliani nem tud mit kezdeni. Nem véletlen, hogy az olasz ligában sokáig a Milanban keresték a legtöbbet a játékosok. És a tehetségek felkutatása sem az ő asztala úgy tűnik. Szerintem ideje lenne mennie. Amíg a Juventus talált egy kiváló sportigazgatót Marotta személyében, aki kevés pénzből összehozott egy remek csapatot (igaz voltak érdekes igazolások, de azok szerény véleményem szerint sokszor Conte túlzó kérései miatt jöttek végül). Nektek is kéne találni egy olyan sportigazgatót, aki kevés pénből tudna újra nagy Milant építeni. Nagyon jó lenne újra a BL-ben látni a Milant.

dani027 2016.03.22. 00:04:31

@nesta13: Persze, most már igen. De amikor eladtuk, akkor Franciaországban bontogatta a szárnyait és tulajdonképpen ha nem is kiugró, de mindenképpen biztató teljesítménnyel tette. Vagyis annyit mindenképpen megért volna, hogy legalább ne végleg adjuk el.

dani027 2016.03.22. 00:11:42

@babo0410: A Juventus abszolút jó példa, már csak azért is, mert Marotta előtt voltak költséges, szar igazolások (Amauri, Diego, Melo így kapásból), a Juve meg maradt a középmezőnyben. A Milan most nagyjából ugyanezeket a köröket futja, csak többnyire még költeni sem tudunk. (Mondjuk most nyáron volt pénz...) Marotta érkezése óta szinte alig hibázott a Juve (nyilván voltak baklövések is), de azért 4-5 év alatt csak eljutott a Juve arra a szintre, hogy a világ 5 legjobb csapata között van, miközben anyagilag rengeteg klubhoz képest jelentős lemaradása van a csapatnak. Jelenleg nálam ő a topmenedzser, bármennyire is a Milannak szurkolok, ezt el kell ismerni.

buddha 2016.03.22. 19:19:59

Galliani kiöregedett,nincs meg benne a tanulni-vágyás,elment mellette a világ,azt gondolja,hogy még működik a "na üljünk le vacsorázni" és igazoljunk politika.
Sajnos ellene szól,hogy Berlusconi elvesztette a a maradék realitás érzékét a játékosokkal szemben,és persze a pénze azon részét,amit korábban a Milan-ra költött.
Befektetés,Stadion,Fiatalok beépítése,Komolyabb szakmai munka/háttér

babo0410 2016.03.24. 18:08:40

@dani027: Err mit lehet mondani? Teljesen egyetértek, csak sajnos sok Juve drukker még mindig Gallianit tartja nagyra, és Marotta-t semmire. Pedig Galliani igazolta, hogy már le kéne lépnie. Nektek is jól jönne egy új Marotta. A miénket nem adjuk. Igazából nektek Conte is nagyon jól jött volna. Követendő példa kéne legyen a Milan előtt a Juve modelje. Mióta Agnelli ott van, a legnagyobb neveink közül csak Sandro és Dybala fájt sokba. Vidal 12, Pogba 0, Lichti 10, Evra 3?, Lemina kölcsön (a vége meg Isla +3 milla lehet), Khedira ingyen, Coman ingyen (28 milliós haszon lehet rajta, és az olasz foci nem jött be neki), Morata 20, Mandzukic 20, Barza 0,5 millió euró volt. Nektek is ilyen játékospolitika kellene. Nem tudom, hogy Galliani hogy nem találta meg azokat a játékosokat, akiket a mi Gurunk? Pogab, Barza, Evra, Lemina, Coman, Lichti, Khedira, stb. nektek is elérhető lett volna. Ráadásul ilyen nevekkel ti is felemelkedhetnétek. Nem is értem, hogy ehelyett miért ilyen Bertolaccikra adtok ki 20 milliókat? Komolyan, mióta elment Ibra tőletek (akit szintén csak a nagy fizuval tudott a kopasz meggyőzni), nincs olyan játékosotok, akit szívesen látnék a Juventusban. Maximum Donnaruma. Az a szomorú, hogy a Sassuoloban több játékos van, akik megállnák a helyüket nálunk vagy nálatok. Ez a szomorú. És félek, hogy amíg Galliani nem megy el, a helyzet nem fog változni. Pedig jó igazolásokkal az eredmények is jönnének, ez meg a bevételek növekedésére is jó hatással lenne. Ráadásul ehhez még Berlusconi pénze se kéne. Anyagilag most kb. ott vagytok, ahol a Juventus volt Agnelli, Marotta és Conte érkezésekor. Nektek is azon az úton kéne elindulni,ahol mi indultunk. Új stadion kéne ehhez, amit meg lehetne építeni egy kis hitelből, meg a stadion nevének eladásából. Szerintem a Fly Emirates simán meg is venné a neveteket, és lehet cserébe még a stadionépítés költségeit is állná. Az új stadion által megnövekedett bevételekből meg el lehetne kezdeni a csapat újjáépítését.

babo0410 2016.03.25. 15:09:48

Egyébként ide az jutott még eszembe, hogy nálunk az az Allegri az isten, akit a Milantól üldöztek. Ott az ment, hogy nem tud csapatot építeni, a fiataloknak nem adja meg a lehetőséget. Nálunk meg csak beépítette Sturarot, Sandrot, Dybala-t, és Rugani is kapott épp elég lehetőséget Lemina-val együtt. Szerintem ez is jól jelzi Galliani munkásságát. Olyan edző "bukott meg" nálatok, aki előtte és utána is azt igazolja, hogy a legjobbak között van, és jól tud csapatot építeni. Amit a Milannál nem tudott. Mert nem volt megfelelő a minőség. Erre ondják, hogy sz.rból vár nem lesz.
süti beállítások módosítása